MARDUK, The Rock, Köpenhamn den 8 september 2010

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Förband: VALKYRJA och RAGNAROK

THE ROCK kunde inte varit mer passande för dessa tre band som är ute på gemensam turné. Valkyrja och Marduk från Sverige och Ragnarok från Norge. Den råa inredningen med underliga svartmålade gångar söndervittrade tak och krokiga väggar höjde bara stämningen ytterligare. Samt en massa svartklädda människor som såg allmänt onda ut. Men det var ändå mysigt där.

Först ut på scen var VALKYRJA och dom släppte loss deras primitiva black metal. En jämn ljudmatta och primalskrik var det första som slog mig i ansiktet. Deras sound var väldigt rått och dom riktigt snabba låtarna var svåra att höra hur det lät egentligen. Men vid några tillfällen lugnade dom ner sig och det blev betydligt fräckare då. Som alltid har band i den här genren svårt att få få fram sång och nyansering när dom spelar live. Det blir då mer tyngdpunkt att se onda ut och få fansen möjlighet att se dem live. Öppningslåten OCEANS TO DUST är riktigt jäkla bra när man lyssnar på deras album. De låtar jag lyssnat på My Space låter klart intressanta för vidare lyssning. Deras andra fullängdare släpptes tidigt i våras på Metal Blade Records.

Nästa grupp av män till rakning var norska Ragnarok. Det var verkligen tunga grabbar som klev upp på scenen. Både basisten och den ena gitarristen hade imponerande midjemått. Men det var inte någon hälsoklubb jag var på så vi inriktar oss på musiken de spelade. Det verkar genetiskt att kunna spela blackmetal och komma från vårt västra grannland. Hårt målade släppte dem ut sin onda musik. Med blastbeats på trummorna och gitarrer i 180 var det avgrundsvrål, nerblodade kroppar och bra musik med en sångare som verkligen hade kraft att kunna vråla fram deras budskap. Och när de lugnade ner sig lite växte musiken ytterligare. Med nya plattan COLLECTORS OF THE KING lär ännu fler få upp ögonen och öronen för detta grymma band.

Kvällens headliner var svenska MARDUK. Jämfört med att de andra banden fick typ fem minuter på sig att fixa till scenen tog de här väldigt lång tid på sig. Ett tecken på att man blivit känd och stor. Nåväl, om de andra var brutala och snabba så bleknade de ändå jämfört med dessa gossar. Det var som att släppa en bomb på scenen varje gång de började på en ny låt och om man kan svettas ondska och sälja det på burk kommer de att bli stenrika. Det var så mycket blastbeats att det emellanåt bara var en massiv ljudmatta. Är det bra eller dåligt? Om målet med musiken var att förmedla ondska och agressivitet blev det ett VG. Med domedagsmusik och ljudkollage mellan låtarna blev deras framförande väldigt homogent. Vilka låtar dom framförde hade egentligen mindre betydelse. De har släppt mängder med album och senaste plattan WORMWOOD kom i vintras. Och de lyckades få publiken till att göra en rejäl moshpit. Fast då hade jag satt mig i säkerhet längre bak i salongen….och rökmaskinen var inte att skoja med. Jag snackar RÖK.

En sammanfattning kanske…..

Tre band och två timmars musik var nog vad man orkar med oavsett ålder och kön. Men alla banden gav järnet och jobbade verkligen hårt så både svetten och sminket stänkte. Trots att deras timlön måste vara lägre än en baltisk svartjobbare. Etthundrafemtio spänn som tre band ska dela på kan inte ge mycket till pensionsunderlag…. Tur det finns folk som både vill spela den här musiken. Och publik som vill komma och lyssna.

skriven 2010-09-09

print

Våra samarbetspartners