LAMB OF GOD, Mejeriet, Lund den 12 mars 2010

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Förband: BETWEEN THE BURIED AND ME, AUGUST BURNS RED och JOB FOR A COWBOW

Deathmetal/Hardcore/Brutal/Progressivt/Moshmusic/Technical metal
Rapport från en som överlevde en brutal kväll på Mejeriet.

Från USA kommer Lamb of God och likaså de tre förbanden som stod på scen denna kväll. Det blev lite av minifestival på Mejeriet denna kyliga fredagkväll men kylan var som bortblåst när golvet framför scenen var fullständigt knökfull och temperaturen steg till en helvetisk värme. Med en medelålder på sådär 20 år och moshhumöret på topp blev det ett emellanåt fullständigt kaos framför scenen. Av säkerhetsskäl höll jag mig på första balkongen där det var betydligt lugnare. Jag hade avlidit om jag stått på golvet framför scenen…

BETWEEN THE BURIED AND ME öppnade och deras blandning av Metalcore/progressive/jazz/gud vet allt var synnerligen intressant. Detta band som i höstas släppte sitt sjätte album har självklart utvecklats (eller invecklats) och med låtar på 17-18 minuter är det inte längre bara ett riff och lite magel. Dom hann bara med två låtar på en halvtimme…..Från nya plattan från förra året A feed from cloud mountain och White Walls från 2007. Det händer en massa hela tiden och man blir lika glatt överaskad över att dom brutala riffen blandas med komplexa rytmer och gitarrslingor som lika gärna hade kunnat framföras av Dream Theatre eller något annan övermusikaliskt band.

Stilmässigt får jag associationer till både Faith No More och Porcupine Tree. Sångaren växlar från growl till vacker skönsång på ett ögonblick och musiken karaktär är lika växlande. Inte ett tråkigt ögonblick. Och missade man konserten kan jag rekommendera deras senaste album där man kan njuta av musiken i lugn o ro utan att riskera få en fot i skallen eller en massa svettiga typer som hoppar på en.

AUGUST BURNS RED blev förband nummer två och publiktrycket ökade i intensitet när dom drog igång med Back Burner från Messengerplattan från 2007. Stilen är för oinvigda ganska mycket åt In Flames med melodiska slingor och trallvänliga refränger. Det är lite growl blandat med ren sång. (allt är relativt) men man kan emellanåt höra vad han sjunger vilket inte är helt självklart i den här genren. Dom här grabbarna släppte sitt tredje studioalbum i höstas och det har gått väldigt bra för dom. Andraplattan har sålt närmare 100.000 ex hittils. Det är ständigt turnerade och efter denna skandinavienvända väntar en lång turne i USA. Men det var medryckande melodisk metalcore dom framförde och publiken verkade älska bandet och var med på noterna när sångaren uppmanade till circlemosh. Det blev ett fullkomligt inferno……….

JOB FOR A COWBOY tog över stafettpinnen och efter det fräcka cowboyintrot från Morricones spaghetti/Clintanfilmer exploderade musiken rätt ut i salongen och välte stället. Med sitt avgrundsvrål långt ner från helvetet leverade dom extremt agressiv musik. En blandning mellan Pantera/Slayer/Antrax fast uppskruvat några varv är kanske en hyfsad beskrivning om hur det lät. Rasande snabba låtar med tvära kast och kantiga riff som gjort för att headbanga och dansa runt som en galning. Senaste plattan Ruination har fått bra kritik och numera räknas de som ”technical death metal” vilket betyder att de blivit duktigare på att spela snabbare samtidigt som låtarna har mer tvära kast och besynnerliga taktskiftningar. Men dom gjorde sitt jobb bra, oavsett om dom varit cowboys eller inte.

LAMB OF GOD var det som alla hade väntat på hela kvällen och publiken var om möjligt ännu mer exalterad när bandet äntrade scenen och släppte loss musiken. Ett bra ljud och duktiga musiker är alltid uppskattat och det var var vi fick på Mejeriet denna kväll. Dom öppnade med det instrumentala spåret The Passing och fortsatte med ytterligare två spår från senaste plattan The Wrath. När Set to fail med sina blastbeats smattrade igång höll taktet på att lyfta och golvet rämmna. Publiken blev fullständigt bananas. Och så här fortsatte det i drygt en timme med ett ändlöst headbangande och dubbelkaggesmattrande mangel utan dess like.

Efter femton års lirande så blir det på något sätt väldigt tung musik de levererar utan att dom behöver ta i lika mycket som dom tidigare banden fick göra. Gammal är äldst som det heter. Några andra låtar som uppskattades extra mycket var Ruin och Laid to Rest med sina kantiga och ödesmättade riff. Bland de sista låtarna de lirade var Redneck där sångaren uppmanade till allsång och circlepit vilket den exalterade publiken köpte direkt. Publiken var definivt på hugget denna kväll.

Jag vill sammanfatta denna kväll av ytterst tung metal som väldigt trevlig trots alla fuck hit och fuck dit. Banden var verkligen på alerten och mellan alla agressiva låtar och growlande verkade de verkligen glada för att spela och tackade varandra och publiken ett antal gånger. De slängde ut både trummskinn, tröjor, plektrum, drickaflaskor och var verkligen måna om sin publik. Det tycker jag visar en stor respekt. Inga divaliteter här inte. Och dom låtsas säkert vara hårdare och argare än vad de egentligen är.

Jag var absolut helnöjd med bandens insats och tror att större delen av publiken delar min åsikt. Ett gott betyg och väl värt dom slantarna som det kostade att stå och trängas lite och få höra välspelad och tajt metal från andra sidan Atlanten.

skriven 2010-03-13

print

Våra samarbetspartners