AMORPHIS, Skyforger (Nuclear Blast)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Förra plattan jag recenserade med Amorphis gav jag ett högt betyg. Det blir ett minst lika högt betyg på denna skiva med finnarna.

Oehört vackra låtar och med deras sound ytterligare förfinat blir blandningen mellan progressiv rock, metal och det finska vemodet något som får nackhåren att resa sig. Det är en ytterst behaglig platta att lyssna på med en produktion som man inte kan klaga på. Varje spår är noggrant utmejslat där inget lämnats åt slumpen.

Texterna på plattan är ett kapitel för sig själv. Poeten Pekka Kainulainen skriver om Kalevala, det finska nationaleposet. Det handlar om makten mellan det ljusa Kalevala och det mörka Pohjola. Förmodligen en outtömlig källa att skriva texter om. Bara det är värt en extra stjärna.

Men låtarna då, ja den tunga och suggestiva ”Majestic Beast” med hederlig gammal growlsång och orientaliska slingor och dubbelpedal får mig att tänka på deras tidigaste plattor. My Sun med sitt skira piano byggs långsamt upp och refrängen sitter som ett smäck. From Earth I Rose börjar med growl och den envisa gitarrslinga går över i något väldigt folkligt med flöjt (keyboard?). Att kunna sjunga melodiskt och growla tycker jag är en bedrift utan dess like. Sampo svänger så att man inte kan sitta still i stolen…..och när Sky Is Mine börjar då sitter man inte ens kvar i stolen.

Nu har jag snart räknat upp alla skivans elva spår och berättat hur bra dom är men om ni inte själva går och köper skivan tror ni kanske att jag ljuger. Men nej, den är bara så jäkla bra helt enkelt.

Köp den bums!

Skriven 2010-02-14

print

Våra samarbetspartners