ADAM LAMBERT, For Your Entertainment (RCA,/Sony – import)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det blev ett jäkla liv nyligen när Adam Lambert slätade över en av sina dansare så det stod härliga till på amerikansk bästa sändningstid nyligen. Sångaren är nämligen gay, och den dansante var givetvis inte en kvinna, så you’ll do the math.

Detta har naturligtvis inte ett dugg med Lamberts musik att göra. Åtminstone inte direkt. Däremot är det inte direkt fel att hävda att han är en tämligen flamboyant artist, som av allt att döma tycker att less is more är ett urfånigt rättesnöre. Ni som inte tror mig behöver inte ta mig på orden, utan rekommenderas lyssna på hans debut For Your Entertainment istället. Särskilt som den lever upp till sin titel med råge.

För ärligt talat, det här är en väldigt underhållande och kul platta. Lekfullheten är inspirerande, helheten varierande och genomförandet rakt igenom proffsigt. Från inledande popdansanta Music Again med tillhörande Justin Hawikins-falsett och gitarriff i refrängen via titelspårets givna Scissor Sisters-surrogat till bedjande balladen Whatcha Want From Me är det här överlag ett album fyllt med smaskiga popbakelser. Och då har jag ändå inte nämnt varken Pick You Up, en diskolåt med electrotouch som Britney förmodligen dreglat över eller Soaked, ett känslofyllt alster som inleds med ett österländskt intro innan den förvandlas till en pretentiös ballad med musikaltycke.

Jag misstänker att salig Freddie Mercury ler i sin himmel när han hör detta sistnämnda nummer, och själv blir jag överlag väldigt glad av att avnjuta For Your Entertainment. Visst, lite brådmogen är tjugosjuåringen allt fortfarande. Men det betyder bara att riktigt bra kan bli ännu bättre nästa gång.

Skriven 2010-01-11

print

Våra samarbetspartners