D.O.A. och public domain på YouTube

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Av en ren händelse dök råkade jag se att Youtube förhandlar om att få visa långfilmer. Intressant. Hoppas bara att upplösningen blir betydligt bättre än den är nu och att man slipper filmer som stockar sig och bär sig åt.

För övrigt har jag förstås inget emot att public domain-filmer läggs ut på till exempel YouTube. Om det nu verkligen är public domain. Enligt många i filmbranschen, till exempel regissören Fred Olen Ray, är nästan inga filmer i public domain, bortsett från stumfilmer gjorda av bolag som försvann för 80 år sedan. Oftast sitter det en rättighetsinnehavare någonstans, konstigt vore väl annars. Men visst finns det undantag.

United Artists noirklassiker D.O.A. från 1950 påstås vara public domain och finns i många samlingsboxar med PD-filmer. Tja, det är möjligt att filmen trillat ut ur registren av misstag.

Jag kollade på filmen igår. Jag har läst mycket om den men aldrig sett den. Nu tycker jag att ni brygger en kanna kaffe och ser den ikväll! För jag tyckte nämligen att filmen är en ren njutning! Så här vill jag ha mina murder mysteries! Det vore intressant att veta vad dagens kids tycker om en sådan här film, om de fattar hur coolt det är, eller om de bara tycker att det är stifft och mossigt (vilket det definitivt inte är!).

D.O.A. inleds med att en man (Edmond O’Brien) går in på en polisstation för att rapportera ett mord – och mordoffret är han själv! Resten av filmen består av en flashback, i vilken det berätas om hur O’Brien åker till San Francisco, förgiftas och kommer att dö inom ett par dagar, och spenderar sin sista tid i livet på att leta upp sina mördare och få reda på varför de vill ta kål på honom. Hur tufft är väl inte den här storyn? Den riktigt osar gulnad Manhattanpocket från 50-talet! Och kolla in Laurette Luez, den mörka skönheten i svart klänning och revolver.

Blanda inte ihop den här med nyinspelningen från 1988 med Dennis Quaid. Det vore kul om originalet kom i en flott DVD-utgåva med perfekt bild. Dessutom är nog svensk text att föredra, ljudet i YouTube-versionen är inte det bästa, och jag hade svårt att uppfatta allt som sades och därmed hänga med i alla turerna, trafikbullret från gatan gjorde förstås sitt till det med.

skriven 2009-04-07

print

Våra samarbetspartners