MORGAN SPURLOCK, Where In The World Is Usama Bin Laden (Vintage)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Morgan Spurlock var mannen som i dokumentären Super Size Me gav oss alla bekräftelse på hur dålig skräpmat är för en när han under en hel månad åt alla sina måltider på McDonalds utan att någonsin satsa på det nyttiga salladsalternativet. Framför kameran fick vi se det förvånansvärt snabba kroppsliga förfallet, och tanken var naturligtvis att vi skulle bli förfärade, men för egen del tyckte jag mest det var en underhållande bagatell som utgick från en fånig premiss.

Då har New Yorkfilmaren spottat upp sig med ett betydligt mer tungt ämne den här gången. Where In The World Is Usama Bin Laden är titeln på filmen – vars svenska premiär för övrigt kraftigt försenats -, och den här gången kompletteras dokumentären med en bok som ter sig tämligen trogen mot de rörliga bilderna.

Spurlocks utgångspunkt till projektet finner man i det påstående som säger att vi lever i en överdriven ”kultur av rädsla”. Med statistik och absurda exempel argumenterar han inledningsvis för en mer rationell syn på saken, men det går naturligtvis inte. För nu har vi ju Usama Bin Laden att bekymra oss för. Frågan är bara varför. Få tycks veta på riktigt, allra minst Spurlock som villigt erkänner att han från början inte visste mycket om något som hade med islam eller terrorn som frodats i dess namn på senare år.

Därav den ”galna idén”. Filmaren skulle ta reda på alla vad, varför och hur och åka jorden runt från för att få svaren. Att hitta Usama var det orealistiska målet, men för att göra det var han först tvungen att komma på hur terroristledaren tänker och uppdatera sig på bakgrunder och historia. Häri ligger också en av bokens styrkor. Spurlock vill verkligen veta. Han vågar vara en novis och skäms inte för att ställa både de uppenbara och nödvändiga frågorna till människor av minst sagt skiftande bakgrund.

Resan börjar i New Yorks Greenwich Village på en turkisk restaurang där Spurlock träffar en iransk/amerikansk journalist , som drar lite lättsamma grunder om islam och slutar bokstavligt talat på gränsen till (terrorist)helvetet i nordvästra Pakistan. Däremellan pratar han med en brittisk/muslimsk parlamentsledamot i London, småkriminelle förortsgossen Habib utanför Paris, en egyptisk ex-terrorist, palestinier i ett jordanskt flyktingläger, en israelisk bombdesarmerare, ett par amerikaniserade ynglingar och en ekonomiprofessor i Saudiarabien, en legendarisk amerikansk general, en härdad brittisk journalist med tjugosju års erfarenhet av Afghanistan och Pakistan med flera.

Ja, ni förstår säkert poängen. Det är både många och skiftande röster som får komma till tals, och någonstans skulle man kunna anta att resultatet blivit tämligen rörigt. Fast så är dock inte fallet. Istället fyller Spurlock i och försöker sätta in attityder och händelseutveckling i ett historiskt sammanhang på ett väldigt lättfattligt, klarsynt och inte sällan humoristiskt vis. Berättelsen om familjen Bin Ladin avhandlas till exempel, liksom bakgrunden till Afghanistans kaos och den islamistiska fundamentalismens uppkomst i Egypten.

Några givna svar eller lösningar på problemen kan man dock inte påstå att boken ger. Visst, utanförskap, bristande bildning och fattigdom nämns precis som här i Sverige som vitala anledningar till uppkomsten av fundamentalistisk terrorism, men för Spurlock är detta på intet sätt – till skillnad från hos många av våra överslätande inhemska debattörer – något saliggörande.

Istället vågar han var kritisk och ta sig för pannan när det är befogat. Som till exempel när han för femtioelfte gången hör muslimer dra långsökta konspirationsteorier om 11 september eller när en bildad muslim som påstår sig vara moderat inte vill utesluta politiskt våld, och sålunda inte kommer i närheten av att leva upp denna benämning.

Men Spurlock drar å andra sidan också gärna paralleller till fanatism inom kristendomen när dumheterna inom islam tas upp likaväl som han beskriver en nästan osannolik värme och gästfrihet från många andra, inklusive de muslimer som knappt har mat för dagen, så ingen kan säga att han inte ger en balanserad bild av dem. Särskilt som han med all rätt också klandrar sitt eget land för en stor del av den röra som vi ser i arabvärlden idag.

Något jag verkligen uppskattar med den här boken är den sympatiska och nyfikna tonen. Här finns inget manipulativt eller trist politiserande i den, bara en genuin passion som smittar av sig på läsaren. Måhända är Spurlock väl naiv ibland, men det sväljer man oftast eftersom resonemangen är så nyanserade. Det i sin tur ger helheten en självklar trovärdighet som håller medmänsklighetens fana högt åt dem som förtjänar det.

skriven 2009-02-17

print

Våra samarbetspartners