OASIS, Dig Out Your Soul (Big Brother/Bonnier Amigo)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Oasis är alltjämt störst och bäst i världen både hemma i England och i sina egna ögon. Men bortsett från det har hysterin nått en betydligt mer hanterbar nivå än när de verkligen levde upp till skrytet.

Kritiken av Dig Out Your Soul har pendlat mellan att vara ljummen till hyfsad, och jag går nog på samma linje. Den ljummet hyfsade, alltså. Bandet har valt en mer groovigt orienterad inriktning den här gången än på föregångaren Don’t Belive The Truth, vilket gett vissa spår en tjatigt malande ton som åtminstone jag inte finner särdeles upphetsande i längden. To Be Where There’s Life och High Horse Lady är två exempel på detta där det repetitiva mest bara blir till en belastning.

Å andra sidan funkar konceptet i inledande Bag It Up och The Turning. Kanske för att låtarna i sig är bättre eller för att tempot inte är fullt så saggigt, vad vet jag. Sedan ska faktiskt betonas att det här inte är på långt när så enahanda som vissa påstår. Singeln The Shock Of The Lightning är en inte alls oäven upptempo-dänga av klassiskt Oasissnitt medan I’m Outta Time faktiskt är en riktigt fin ballad signerad självaste Liam.

Skriven 2008-10-21

print

Våra samarbetspartners