THE LOOKOUT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Scott Frank
Skådespelare: Joseph Gordon-Levitt, Jeff Daniels, Matthew Goode, Isla Fisher

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2007-09-07

En spännande överraskning! Eftersom jag vill veta så lite som möjligt i förväg om filmerna jag ska se, och i vanligt ordning bara lätt skummat igen pressmaterialet, gick jag in i biografen med den förutfattade meningen att vi skulle bjudas på någon slags variant på Min vänstra fot. Fast denna gång om någon som drabbats av någon slags hjärnskada istället och som nu i sann amerikansk hjälteanda skulle komma tillbaka och övervinna alla odds. En genre jag hatar.

Men så blev det tack o lov inte. Det där med hjärnskadan stämde förvisso, men sedan blev det mer Elmore Leonard av det hela och mindre lättköpt Oscarsnominering om man så säger. Jag satt faktiskt där i biomörkret och tänkte på gamle Elmore och det visade sig inte vara helt fel. Regidebuterande Scott Frank har en hel del Elmore Leonard i bagaget. Frank har nämligen hittills främst varit verksam som manusförfattare och står bakom såväl filmatiseringarna av Get Shorty (1995) och Out of Sight (1998) som TV-serien Karen Sisco (2003) (vilken bygger på Jennifer Lopez karaktär från just nämnda Out of Sight). Samtliga dessa skapelser stöder sig på Leonard-underlag. Och för dem som inte vet vem Elmore Leonard är kan jag upplysa om att det i sina bästa stunder rör sig om världens bästa deckarförfattare (även om kvalitén dalat något de senaste åren, men herregud, han fyller faktiskt 82 den 25 oktober i år). Googla lite och köp sedan allt han skrev för 10 – 20 år sedan. Det blir en hel del häftiga läsupplevelser. Angående Frank bör det väl även nämnas att han stått för manus till Minority Report (2002) och Tolken (2005).

Nåväl, kanske dags att ta sig en titt på en annan hörnsten i sammanhanget; Joseph Gordon-Levitt, född 1981, och huvudrollsinnehavare i The Lookout. Det skulle förvåna mig om inte detta blir hans definitiva genombrott som Hollywood-hunk. Medelåldersmännen Pitt, Cruise och co får se upp, arvtagaren är kommen! Ni kanske känner igen killen från TV-serien Tredje klotet från solen (Third Rock from the Sun) som vevas i fyran, tror jag, där han gestaltar den vuxne underrättelseofficeren Tommy Solomon, som plötsligt befinner sig i en 14-årig pojkes kropp. Själv upptäckte jag honom i samband med indiepedententfilmen Mysterious Skin (2004), ett mycket starkt verk om diverse sexuella gärningar och relationer, som absolut rekommenderas! Och ska vi återskapa tråden till Elmore Leonard lär vi snart kunna se Joseph Gordon-Levitt i filmatiseringen av Killshot, som har Leonards roman från 1989 som förlaga.

Kanske dags att ge sig in på själva filmen?

Scott Franks skapelse efter eget manus börjar hur dramatiskt och spännande som helst. Och fortsätter i samma anda. Tänk er nämnde Leonard och tänk er En enkel plan (1998). Tänk er Fargo (1996) och kanske även Blood Simple (1984). Jag gillar inte att avslöja handling utan anledning, och tänker inte göra det denna gång heller.

Gå och se filmen om några namn eller titlar i denna text tilltalar!

Skriven 2007-09-07

print

Våra samarbetspartners