LUCKY NUMBER SLEVIN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Paul McGuigan
I rollerna: Josh Hartnett, Bruce Willis, Lucy Lui, Morgan Freeman, Ben Kingsley

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2006-06-18

Craig David gav för några år sedan ut en platta; ”Slicker Than Your Avarage”. Smart, cool, nästan överproducerad modern soul med en titel som sa allt. Bioaktuella, Tarantino-influerade ”Lucky Number Slevin” hade med gott samvete kunnat låna denna titel.

”Slick.”
Varenda birollsfigur – och de är rätt många – ser så übercool ut att det känns som om han eller hon är värd en alldeles egen film eller åtminstone en TV-serie.

”Slick.”
Varenda replik möts av en annan som är ännu mer utstuderat kall. Sådana dialoger förekommer inte i verkligheten, sådana svar kommer man möjligtvis på tre-fyra timmar senare, just innan man håller på att somna.

”Slick.”
Som en Elmore Leonard-roman, tänkte jag där jag satt i biomörkret. Och denna tanke visade sig nog inte vara alldeles fel; manusförfattaren till ”Lucky Number Slevin”, Jason Smilovic, skrev även manus till pilot-avsnittet av “Karen Sisco”. Karen Sisco var/är hjältinnan i Elmore Leonards ”Out of Sight”, som filmatiserades 1998. Steven Soderbergh stod för regin och George Clooney och Jennifer Lopez innehade huvudrollerna och filmatiseringen blev en riktigt hyfsad framgång. 2003 gjordes det en TV-serie baserad på Leonards och Soderberghs verk betitlad ”Karen Sisco”. För manus stod Jason Smilovic, så en inte alltför avancerad gissning är alltså att denne Smilovic plöjt sin beskärda del Leonard. (”Karen Sisco” blev ingen succé och serien lades ner efter endast en säsong, men lär ha varit uppskattad av den publik som såg den.)

Även om influenserna mer än lyser igenom, inte bara Leonard utan framför allt Tarantino (Bruce Willis, anyone? Och jodå, även Tarantino har ett gott öga till nämnde författare. ”Jackie Brown”, anyone? Och vilken gammal filmhjälte spelar med i både ”Jackie Brown” och ”Lucky Number Slevin”?
Robert Forster, anyone?), så är hantverket trots allt gott.

Många ogillar unge Hartnett – men jag tillhör inte dem. Bruce Willis är nästan alltid bra. Vi har Lucy Lui, Morgan Freeman, Ben Kingsley och massor av häftiga birollsfigurer. En utmärkt Stanley Tucci till exempel. Och en nästan ännu bättre Danny Aiello, de sekunder han får vara med.
Skådespelarensamblen är som grädde på moset!

Handlingen då?

Tja, Josh Hartnett tas för en man han inte är, en man med avsevärda ekonomiska bekymmer. Eller säg så här: den han tas för står i skuld till några riktigt tunga snubbar i den undre världen. Så nu är det betala eller dö eller betala av genom att utföra vissa tjänster… vissa illegala tjänster… de mest illegala tjänster du kan tänka dig…

Vill i vanlig ordning inte avslöja alltför mycket mer av nämnda företeelse, d.v.s. handlingen, men det måste också nämnas att, även om ovanstående eventuellt låter både spännande och bra, inte bara rör sig om guld och gröna skogar. Ta exempelvis fundamentet mästerplanen – som det snickrats på i ca 25 år! Well, well, well… den övertygar väl inte in minsta detalj, om man så säger… Och att stadens två toppgangsters, före detta vänner, numera fiender, bor mitt emot varandra i nästan identiska skyskrapor och inte gått ut på något årtionde eller så av rädsla för att bli exekuterade, ja, eh… detta hade jag kanske köpt om jag varit fem år och precis fått min veckopeng…

Men som sagt, skådisarna är bra, fotot fint, klippningen rapp; man har det inte tråkigt!

Mycket yta och ganska lite innehåll, men jag uppskattade trots allt denna skapelse mer än exempelvis ”Sin City”, en jämförbar produkt. ”Lucky Number Slevin” är värd inträdesbiljetten!

Skriven 2006-06-18

print

Våra samarbetspartners