FAIR TO MIDLAND, Fables From A Mayfly: What I Tell You Three Times Is True (Serjical Strike/Universal)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Proggrocken lever, och då talar jag inte om sjuttiotalets svenska vänstergagg, utan om den variant där taktbyten och skickliga instrumentalinsatser står i centrum. Ni som inte tror mig rekommenderas att kolla in unga Texasbandet Fair To Midland. Inte för att de nödvändigtvis uppfinner hjulet igen, utan för att denna storbolagsdebut ter sig som en av årets mest positiva överraskningar.

Tänk er en mix av ett mer lättillgängligt Dream Theater, en dos ungdomlig entusiasm á la svenska A.C.T., ett uppdaterat Pink Floyd och kanske några nypor sena Marillion, så är det rätt lätt att förstå var i det musikaliska landskapet man hamnar.

Överlag ter sig det här riktigt starkt och lovande. Infallen flödar ständigt utan att man för den skull någonsin lämnar den melodiska röda linjen. Bland favoriterna märks bland annat hiten Dance Of The Manatree, den historieberättande Walls Of Jericho och den stämningsfulla The Wife, The Kids And The White Picket Fence.

Vi talar om ett måste för alla med minsta förkärlek för progg, således. Därmed inte sagt att Tales From A Mayfly är helgjuten, ett visst mått av brådmogenhet kan märkas här och där. Men det går ändå inte att komma ifrån att Serj Tankian, till vardags sångare i System Of A Down onekligen har träffat rätt redan från början när han signat kvintetten till sin egen etikett Serjical Strike.

Skriven 2007-08-13

print

Våra samarbetspartners