DONALD B. HAMILTON – Matt Helms pappa har blågula anor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det glada sextiotalet var de hemliga agenternas gyllene årtionde. Från böckernas värld kom James Bond signerad Ian Fleming och Matt Helm vars författare Donald B. (som i Bengtsson) Hamilton är av svensk börd och nu vid 89 års ålder återvänt till fäderneslandet där han bosatt sig i Visby.

Donald B.Hamilton såg dagens ljus för första gången i Uppsala men redan vid åtta års ålder flyttade familjen till Boston i USA där unge Donald i tidig ålder fick smak för en bra historia som han testade på småsyskonen. Talangen stod sig på University Of Chicago även om hans kärlek för fiktion oftast överglänste kalla hårda fakta vilket försenade hans examen. Att namn som Raymond Chandler, Dashiell Hammett och andra av de stora elefanterna i genren inspirerade honom i sina ambitioner är givet men kriget kom och 1942 befann han sig i flottan. Kriget kom och gick och 1946 fick han sålt en novell till tidskriften Collier’s och efterföljande år kom hans första inbundna bok “Date With Darkness” ut på bokdiskarna.
Hamilton skulle bli pappa till många hjältar men det är Matt Helm som blivit den mest framgångsrike på bok såväl som på film där Dean Martin personifierade honom i fyra filmer. Dino skrev kontrakt på sju filmer men hoppade av efter fyra.

Matt Helms främsta uppgift på film var att ge Bond en fight om publiken och i transporten mellan böckerna och filmremsan gick det mesta av Hamiltons skapelse förlorad. Det blev en underhållande blandning av Dean Martin show och James Bond effekter men av karaktären Matt Helm blev det inte mycket kvar. Columbia skulle filma “The Silencers” (den första och bästa i serien f.f.a tack vare kemin mellan Dino och Stella Stevens) “The Murderers Row” (gick också vägen tack vare att Dino och Ann-Margret hittade rätt våglängd över den lågt ställda ribban) “The Ambushers” (en katastrof, Dino ger upp efter tio minuter) och slutligen “The Wrecking Crew” (Dino insåg varåt det barkade och bröt kontraktet).

Från de hemliga agenternas värld till westerns är avståndet inte långt för den kreative Hamilton och det skulle bli några böcker om människor som försöker rota sig i den miljö som fortfarande kallades vilda västern.

“The Big Country” var en mäktig bok som blev ett spektakulärt epos på film med Gregory Peck som den idealistiske fartygskaptenen som vill vinna sin stora kärlek utan att behöva ta till det våld som tycks krävas på en ranch bland hårdföra cowboys. Charlton Heston tvingar honom att kavla upp ärmarna men Carroll Baker lämnar honom till förmån för Jean Simmons.

Burl Ives gör ett av sitt livs mustigaste rollporträtt som basen för “the bad guys”. Framme vid 1977 trodde man att Hamilton skulle sätta punkt för Helm med “The Terrorizers” eftersom denne hamnar på sjukhus och ser mörkt på framtiden. Fem år senare kom emellertid “The Revengers” men det var en Matt Helm med nya värderingar och självinsikt och de efterföljande titlarna gick på sparlåga eftersom det kalla kriget nu var över och de hemliga agenterna kunde pensionera sig. Efter mer än 20 miljoner Matt Helm- böcker var äventyret över.

Alla älskare av bra fiktion i allmänhet och varför inte Matt Helm i synnerhet kan känna sig stolta över att svenske Bengtsson alias Donald B.Hamilton har valt att dra sig tillbaka och avnjuta ålderns höst här hemma i det gamla landet.

Skriven 2005-06-01

print

Våra samarbetspartners