MOBY: PLAY – THE DVD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Musikvideo, England 2001
(Mute/Playground)

Ljud: Stereo 2.0 eller Dolby 5.1.

Play var en av årets mest oväntade megasuccéer när den släpptes. Hela tio miljoner exemplar lyckades upphovsmannen Moby sälja världen över. Själv har jag aldrig varit någon särskilt trogen lyssnare av denne oansenlige vegetarians alster, men att han är begåvad kan man inte komma ifrån.

Moby är en motsägelsernas man. Han har lyckats med konststycket att kombinera sin vanlighet med ett udda konstnärskap, vilket gjort honom till en vinnare på mer än ett sätt. Allt detta framgår på denna underhållande DVD som bl.a. innehåller ett liveframträdande hos den engelske TV-personligheten Jools Holland och en megamix där låtar som Porcelain, Freak Funk och Honey pumpas fram alltmedan spacad datakonst flödar fram på skärmen.

Turnédokumentären Give An Idiot A Camcorder som skildrar segertåget med Play världen över är dock betydligt mer givande. Det hela innehåller naturligtvis en hel del tramserier, som när Moby själv agerar osynlig buktalare åt en plastfisk när han guidar. Men filmen visar också vilken klädsam distans sångaren har till sin stjärnstatus och musikaliska gärning.

Fast jag inbillar mig förstås att det är videokavalkaden med sina smått banbrytande filmsnuttar som kommer att få de flesta att återkomma mer än en gång till den här DVD:n. Flera av videorna är redan klassiker, däribland Find My Baby med sina oförglömliga rockstjärnebebisar och sjukhushistorien Natural Blues där Moby själv förvandlats till rullstolsbunden pensionär.

Skriven 2002-08-19

print

Våra samarbetspartners