REMEMBER THE TITANS och andra hoppingivande rullar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 11 september i år drabbades världen av den värsta terroristattacken i historien. Jag är säkert inte ensam om att känna en hopplöshet inför ondskan i världen och för vår gemensamma framtid på den här planeten. Här är tre filmer som är mycket väl värda att titta på, och som faktiskt återger ett visst hopp om mänskligheten. Tre dramer att cocoona med i höst och vinter!

Remember the Titans
“Remember the Titans” heter ett mästerverk till film som är baserat på en sann historia. I delstaten Virginia har man problem med rasmotsättningar, och för att råda bot på detta beslutar man sig för att slå samman den vita skolan T. C. Williams High School med en skola med svarta elever. Beslutet tas inte väl emot på skolorna, och det blir inte bättre när ledningen beslutar att byta ut den omåttligt populäre tränaren för skolans lag i amerikansk fotboll mot en svart tränare, Herman Boone.
Boone är en beslutsam man. Han flyttar med bestämdhet in i ett fint vitt kvarter och möts genast av rasismen. Dessutom får han veta att om hans lag förlorar en enda match, så får han sparken med omedelbar verkan. Boone är dessutom envis och han bestämmer sig för att ta sig an laget på sitt alldeles eget speciella sätt. Det mixade laget åker på ett träningsläger där medlemmarna under mycket hård fysisk träning ska tvingas att bli bekanta med varandra. Det visar sig inte bli någon enkel sak, men trägen vinner och laget svetsas samman.
Här skulle den normala amerikanska filmen ha slutat i frid och fröjd, men det gör inte “Remember the Titans”, och det är det som gör den till ett mästerverk. Problem löses nämligen inte så lätt, och när laget kommit hem från sitt läger möts pojkarna åter av den bistra verkligheten som de själva tidigare varit en del av. Nu gäller det att se om de verkligen har förändrats, och om de har styrkan att stå upp för sina nya vänner.
I huvudrollen som Boone ser vi Denzel Washington, annars består rollistan inte av några kändisar, men filmen är mycket välspelad, så vi kommer säkert se mycket mer av Will Patton (“Armageddon”), Donald Faison (TV-serien “Felicity”), Wood Harris (“Above the Rim”), och Ryan Hurst (“Rädda menige Ryan”). Regin står Boaz Yakin för. Han har tidigare regisserat “Fresh” och härnäst står “Batman Beyond” på tur.
Det lär tack och lov inte vara den sista filmen av det här slaget som produceras av bolaget Technical Black. “Den här filmen är signifikativ för de filmer vi hoppas utveckla”, hälsar man. “Det är berättelser som har skärpa och som handlar om saker som man vanligtvis inte ser i breda filmer.” Jag låter Herman Boone själv avsluta:
“Nyckeln är respekt”, berättar Boone. “Jag har alltid respekterat människor. Jag har lärt mig att man ska respektera en människas tro, kultur och livsutrymme. Vad man än tycker om en person, måste man ändå behandla honom eller henne med respekt.” Detta mantra blev Hermans gyllene regel och han krävde samma sak av sina spelare, och man skulle önska att världen i övrigt kunde ta efter denna princip.

Save the Last Dance
En film som har samma tema är “Save the Last Dance”. Här är det en vit tjej, Sarah, som flyttar till ett svart område sedan hennes mamma mycket tragiskt omkommit i en bilolycka. Sarah, som spelas av Julia Stiles (“10 orsaker att hata dig”) blir snart vän med Chenille, som spelas av Kerry Washington, och får genom henne en inblick i en ny värld. Chenilles kaxige bror Derek utmanar Sarah i hiphopdans och vinner överlägset, men de utvecklar en vänskap där han blir hennes danslärare. Derek spelas av Sean Patrick Thomas.
Sarah har alltid velat bli ballerina, men i och med mammans död slutade hon med dansen helt och hållet. Genom vänskapen med Derek föds nu ett nytt intresse och ett nytt hopp om att förverkliga sina drömmar. Deras vänskap utvecklas till en romans, och med den kommer problem som de inte behövde stöta på när de var vänner. Det gäller för dem att vara starka både mot sig själva och gentemot varandra. Musiken i filmen är otroligt bra, även om man innan inte direkt förstått charmen med hiphop.

Där mitt hjärta finns
En annan film som man blir aldeles varm i hela kroppen av är den underbara “Där mitt hjärta finns”. Oprah Winfrey har skrikit sig hes om boken, författad av Billie Letts, som är förlaga till filmen, och efter att ha sett filmen måste jag läsa boken. Detta är en nämligen en film att älska. Långfilmsdebutanten Matt Williams svarar för regin.
Novalee är höggravid och 17 år. Tillsammans med sin pojkvän lämnar hon sin gamla tillvaro bakom sig för att flytta till Kalifornien och starta ett nytt liv. Bilen de åker i skulle inte ha gått igenom en svensk bilbesiktning och genom ett hål i golvet tappar Novalee sina skor. Paret blir tvunget att stanna till vid ett varuhus för hon ska kunna köpa sig ett par nya. När hon kommer tillbaka till parkeringsplatsen visar det sig att hennes pojkvän sett det hela som ett gyllene tillfälle att bli av med henne. Höggravid, utan pengar och utan att veta var hon är beslutar sig nu Novalee för att bosätta sig i varuhuset. En natt vaknar hon av fruktansvärda smärtor och inser att det är dags att föda barnet, men hon tuppar av. När hon vaknar är inte livet detsamma. Hon har blivit rikskändis eftersom hon fött “Walmart-babyn”.
Trots allt elände Novalee råkar ut för är det ändå ingen deprimerande film, eftersom hoppet aldrig dör. Snart har hon skapat sig ett nytt liv och fått bestående vänskapsförhållanden med en par som fått för sig att de är hennes släktingar, med en kvinna som ideligen blir på smällen och med en förvirrad bibliotekarie.
I rollerna ser vi bland andra Natalie Portman (“Stjärnornas krig – Det mörka hotet”), Ashley Judd (“Double Jeopardy”), Joan Cusack (“High Fidelity”) och Stockard Channing (presidentens hustru i TV-serien “Vita huset”).

Natasja Atterbom
skriven 2001-10-02

print

Våra samarbetspartners