DUDE, WHERE’S MY CAR?/MISS SECRET AGENT/BLOW DRY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Dude, where’s my car?
Chester (Sean William Scott) och Jesse (Ashton Kutcher) är två killar som älskar att festa. Och i går kväll hade de rent otroligt jättekul. Faktiskt så kul att de inte kommer ihåg ett dugg. Det enda de vet är att det ligger ett årsförråd av pudding i kylskåpet och att deras flickvänner, “Tvillingarna”, Marla Sokoloff (“The Practice”) och Jennifer Garner (“Pearl Harbour”) är ursinniga på dem för att de vänt upp och ner på huset och glömt bort deras födelsedag.
För att blidka tjejerna måste killarna skynda sig över hem till dem med sina födelsedagspresenter och få det “speciella välkomnande” som flickorna hade lovat dem. Presenterna ligger i deras bil – problemet är bara att de inte vet var de ställt den. Plats för repliken: “Dude, where’s my car?” Killarna ger sig ut på en expedition för att lista ut var de varit och vad de gjort kvällen innan, i hopp om att detta ska leda dem fram till den försvunna bilen. Och det är från den utgångspunkten som “Dude, where’s my car?” sätter fart i 80 vanvettiga minuter, under vilka killarna upptäcker att gårdagskvällen inte bara innehöll stans läckraste brud, Christie Boner (Kristy Swanson), utan också en transsexuell strippdansös och ett gäng utomjordingar som tror att våra hjältar har den “kontinuumtransfunktionerare” som behövs för att rädda mänskligheten.
Om du tycker detta låter kul kan jag säga att det är det, och regissören Danny Leiner och manusförfattaren Philip Stark har skapat en bisarr och satirisk film som bara den mest kallsinnige kan låta bli att underhållas av. “Dude, where’s my car” är en drift med tonårsäventyr och high school-komedier men passar också på att skoja med gammaldags science fiction, musikvideor och Arnold Schwarzenegger. Till det kommer att filmen utspelas i ett totalt annorlunda universum med en absurd logik, vilket ger en fräsch känsla åt den.
Med sin ständiga upprepning av orden “dude”, “sweet” och “shibby” gör förstås “Dude, where’s my car” att man kommer att tänka på “Bill och Ted”-filmerna liksom på figurer som Beavis och Butthead eller Cheech och Chong. Men Jesse och Chester står på helt egna ben som två älskansvärda pajasar. De är korkade och knäppa, men de har alltid hjärtat på rätta stället. Skådespelarna ville göra killarna till verkliga personer, samtidigt som de njöt av deras humor och galenskaper. “Även om de är klantskallar vill man tro på de här grabbarna och heja på dem på samma sätt som man hejar på Jim Carrey i ’Dum och dummare’”, förklarar Scott på filmens officiella webbplats.
Även om “Dude, where’s my car” nog är gjord med tanke på en ung publik bör den tilltala alla med sinne för sjövilda stolligheter. Om ilskna strutsar, utomjordingar klädda i paketbubbelplast, en femton meter hög bimbo i kortkort kjol, sex sexiga overallklädda utomjordiska kvinnor och en haschrökande hund låter som en bra kombination till att börja med, är “Dude, where’s my car” en film för dig. Sweet!

Miss Secret Agent
Om “Dude, where’s my car” får dig på humör för komedier – och det gör den nog – så kan du också ta en titt på “Miss Secret Agent” med Sandra Bullock i huvudrollen. Skönhetstävlingen Miss United States har utsatts för en hotelse från en fruktad anonym brottsling, “Medborgaren”. FBI har förgäves försökt få fatt i denne psykopat under hans bärsärkagång med mordbränder – men nu tror de att de vet var han ska slå till härnäst. Deras plan är att låta en av sina agenter vara med som deltagare i tävlingen – inkognito – och att arrangera domsluten så att hon är kvar på scenen ända till slutet som en av de fem finalisterna.
Man gör en datorsökning efter alla tillgängliga kvinnliga agenter, vilket resulterar i en påtagligt icke-fotogen samling, med undantag för specialagent Gracie Hart (Bullock). Fast Hart är inte precis som man tänker sig en kandidat till att bli skönhetsdrottning – hon använder inte ens hårborste. Eller klänning. Eller högklackat. Eller läppstift. Hon är en tuff agent i en manlig värld med lite tid över för kvinnliga vänner eller pojkvänner. Alltså anlitar FBI skönhetskonsulten Victor Melling (Michael Caine) för att förvandla Gracie till Gracie Lou Freebush – den perfekta deltagaren i en skönhetstävling.
Med en rollista som även upptar William Shatner från “Star Trek” som tävlingens konferencier Stan Fields är “Miss Secret Agent” lite av en sentida “My Fair Lady” men med mera bett. Sandra Bullock firar triumfer i rollen som en kvinna som upptäcker en ny sida av sig själv genom ett oväntat och till en början oönskat äventyr, och Michael Caine är i högform som Melling.

Blow Dry
Brittiska komedier har inte fått så gott mottagande på senare tid, men “Blow Dry” är en film som förtjänar att bli uppmärksammad. Något oväntat har hänt med den sömniga Yorkshirestaden Keighley – den har blivit utsedd att vara värd för det glamorösa riksmästerskapet i frisyrkonst. En av stadens frisörer, Phil (Alan Rickman), var förr i världen den mest lysande stjärnan i mästerskapssvängen – tills hans fru och modell Shelley (Natasha Richardson) lämnade honom och deras son Brian (Josh Hartnett) för att öppna en salong tillsammans med Sandra (Rachel Griffiths).
Phil vill inte ha något med mästerskapet att göra, men vartefter som förberedelserna framskrider blir det snart uppenbart att flera av tävlingsdeltagarna utifrån inte håller sig till reglerna, och att det blir folket från trakten som får ta på sig uppgiften att göra klart att de inte tänker tolerera det vanliga rävspelet. Phil, Shelley och Sandra bestämmer sig för att lägga sina motsättningar åt sidan och slå sig samman för att sätta sin stad tillbaka på kartan och få sin familj på rätt köl igen. “Blow Dry” är regisserad av Paddy Breathnach och är långfilmsdebut för supermodellen Heidi Klum.

Paul Eade
skriven 2001-09-10

print

Våra samarbetspartners