A QUIET PLACE: DAY ONE – spänning, skräck och det mänskliga tillståndet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Samoski
Skådespelare: Lupita Nyong’o, Alex Wolff, Joseph Quinn, Djimon Hounsou, Thara Schöön
Premiär: 2024-06-28
Betyg: 4

A Quiet Place: Day One visar en känslighet och intensitet i denna genre, och utforskar en värld där tystnaden inte bara är en nödvändighet, utan också en källa till introspektion och reflektion.

Regisserad av den subtile skräckmästaren Michael Sarnoski, är filmen en prequel på den etablerade mytologin från de tidigare A Quiet Place-filmerna och denna gång leds vi genom berättelsen av Sam (spelad av den lysande Lupita Nyong’o, en cancersjuk kvinna som kämpat sig igenom smärta och förlorat livsglädjen på ett hospice utanför Manhattan.

Em symbol för hopp och vänskap

Sam är krass och bitter, och hennes tillvaro är mörk och deprimerande. Det enda som håller henne vid gott mod är hennes trogna följeslagare – en katt. Denna katt, som nästan blir en huvudrollsinnehavare i filmen, ger Sam den tröst och det sällskap hon behöver för att uthärda sin svåra situation. Deras relation är således en av filmens mest gripande aspekter, och katten blir en symbol för hopp och vänskap i en annars tyst och dyster värld.

Tystnaden, ett sätt att överleva

Filmen använder tystnad som ett centralt element, vilket tvingar både karaktärerna och tittarna att reflektera över det konstanta buller och den höga ljudnivå som vi utsätter oss själva för varje dag. Denna tystnad är inte bara ett sätt att överleva de dödliga varelserna som reagerar på ljud, utan också en möjlighet att hitta inre frid och förståelse. Tystnaden blir en katalysator för självreflektion, och vi får en inblick i Sams inre värld, hennes rädslor, och hennes hopp.

Autentisk prestation

Lupita Nyong’o levererar en kraftfull prestation som Sam, och hennes skildring av en kvinna som står inför sin egen död är minst sagt autentisk. Hennes förmåga att uttrycka känslor utan ord är en stor del av filmens styrka, och hon fångar tittarnas uppmärksamhet från första till sista scen.

Ljud förstärker skrämmande atmosfär

Filmens estetik och ljud-design är också anmärkningsvärda. Regissören använder tystnaden på ett sätt som fångar den överväldigande känslan av isolering och sårbarhet. Varje ljud, från de mjuka stegen till det skrapande ljudet av kattens klor, förstärker den skrämmande atmosfären och håller tittarna på helspänn.

Inte bara spänning och skräck

A Quiet Place: Day One är en film som inte bara levererar spänning och skräck, utan också en djupgående utforskning av det mänskliga tillståndet. Sams resa är en påminnelse om den styrka och uthållighet som finns inom oss, även i de mörkaste tider.

Små stunder betyder mest

Genom relationen mellan Sam och hennes katt samt den nyfunna vännen Eric (Joseph Quinn) lär vi oss att ibland är det de små, tysta stunderna som betyder mest. Även när världen står inför domedagens fasor, visar de små handlingarna av vänlighet, hopp och mänsklig samhörighet oss att livet alltid finner en väg.

print

Här kan du se A QUIET PLACE: DAY ONE (2024)

Våra samarbetspartners