BRANDMAN SAM – KLART FÖR TAGNING – färglösa figurer och stiff animation

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gary Andrews och Clint Butler
Originalröster: John Barrowman, Steven Kynman, Su Douglas, John Hasler, Tegwen Tucker
Originaltitel: Fireman Sam - Set for Action!
Premiär: 2020-07-24
Betyg: 1

Brandman Sam har tröskat på i evigheter. Redan 1987 drog tv-serien igång, och har därefter rullat på ända fram till våra dagar med undantag för en treårig paus i mitten på förra decenniet då övergången från den tidsödande stop-motion-tekniken till dagens dataanimation skedde. En hel hög filmer har också gjorts om detta, får man väl säga, fenomen av brittiskt ursprung, och här är en till.

Den här gången kommer Hollywood till den idylliska hålan Pontypandy. Efter en initial heroisk insats av Sam som hamnat på nätet hör nämligen en garvad actionregissör av sig och vill görs en högljudd rulle med dramats brandmansfavorit i huvudrollen. I släptåg följer den på sistone floppande stjärnan Flex Dexter, och han är inte glad över att få spela andrafiolen åt den rättrådige Sam.

Hur ska detta gå, tänker ni kanske. Ja, inte alldeles som det var tänkt förstås. För naturligtvis krockar Hollywoods spektakulära visioner med Sams säkerhetstänk samtidigt som det där med rent spel inte precis är Flex mest framträdande egenskap.

Men slutet gott, allting gott som i de flesta sagor. För i Sams värld finns det inget som inte löser sig innan eftertexterna börjar rulla. I Pontypandy lär sig nämligen även de otrevliga något av sina ofog samtidigt sin de tittande småttingarna blir inpräntade med goda budskap om kompisskap och konsekvenserna av diverse slag av oförsiktighet.

Fast detta gör inte nödvändigtvis Brandman Sam – Klar för tagning! som något att skriva hem om. Hela skapelsen skriker nämligen ut att det handlar om standardmässigt snabbjobb. Sätt det här bredvid vad som helst signerat Hollywood, så blir klasskillnaden plågsamt tydlig. Själva historien är förvisso inte alldeles oäven vid en jämförelse med andra pangpå-raffel för de minsta, men de färglösa figurerna och den stiffa nyanslösa animeringen skjuter de flesta eventuellt goda intentioner i sank.

Skriven 2020-07-20

print

Våra samarbetspartners