ANDRÉ RIEU, Royal Arena, Köpenhamn den 13 juni 2024 – inte bara valser med Valskungen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ett stilla sus kunde höras bland de gråsprängda av diverse nationaliteter på sittplatserna som fyllde Royal Arena då André Rieu gjorde sin storstilade entré. Inte så konstigt kanske, för den holländske violinisten är ett fenomen med många fans i Danmark, och festen började mycket riktigt omgående

En tänd publik lät sig charmas å det värsta när Rieu drog igång de klassiska örhängena på bästa festliga sätt. Stapelvaran och flitigt inspelade Granada och Nessum Dorma, populariserad av De tre tenorerna alias José Carreras, Plácido Domingo och Luciano Pavarotti avverkades tidigt av Rieus ”platinatenorer”.

Vann The Voice Kids

På scen fanns även sjuttonåriga fyndet Emma Kok, som tog sig an tre nummer, däribland Michael Jackson/Lionel Richie-signerade We are the World, och för er som inte vet; tonåringen slog igenom 2021 då hon vann tionde säsongen av The Voice Kids.

Två år senare blev för övrigt hennes version av Voila tillsammans med Rieu och hans Johann Strauss Orchestra viral då den fick femtio miljoner visningar på YouTube.

Spelar för 600.000 årligen

Som synes spelar Rieu musik vi alla minns, inklusive filmschlagers och klassisk valsmusik. Vi talar melodiska tongångar i gammaldags stil, från Strauss till Hollywood. Samt en del annat smått och gott.

Men den 74-årige violinisten var alltså knappast ensam om att skapa feststämning i den närmast utsålda konsertarenan. På scen är han rutinmässigt omgiven av femtio musiker och sångare, och faktum är att Rieu leder världens största privata klassiska orkester, alltså Johann Strauss Orchester. En orkester som spelar för mer än 600.000 åskådare årligen, för övrigt.

Inte populär i de fina salongerna

Fast det där med klassisk kan förstås diskuteras. För Rieu är inte direkt populär i de fina klassiska salongerna. Där anser man att hans populariserade arrangemang av musiken är rakt av vulgär. Precis som var fallet med det folk som James Last och Bert Kaempfert sysslade med på sin tid.

Väl genomförd tillställning

Men ändå, med orkestern i galamode var det oavsett vilket upplagt för en festlig torsdag på Royal Arena. Rieu fick snabbt igång publiken, som inte var det minsta nödbedd när det gällde att sjunga med. Men så var det här också en väl genomförd tillställning som alla närvarande fans rimligen borde uppskatta.

Att lämna sin komfortzon

Vilket väl bara bevisar att man då och då ska utmana sig själv och lämna sin komfortzon. Som till exempel den den här veckan då jag såväl bevistat konserter med Rod Stewart och Metallica som besökt Sweden Rock Festival. Så varför inte då också uppleva denne holländske Stradivarius-spelare vid namn Andrén Rieu?

En enklare tid utan problem

Särskilt som en Rieu-konsert kan liknas vid att träda in i en operett, typ Sommar i Tyrolen och en musikal som Sound of Music. Man slappnar av och blir på gott humör, glömmer tiden och ser tillbaka på en enklare tid utan så många problem.

Och samma känsla infann sig då den excellenta sångerskan Mirusia Louwerse tog sig an Andrew Lloyd Webbers Wishing You Were Somehow Here Again likt en mor som håller sitt nyfödda barn.

Vals med Valskungen

Självklart fick vi till slut även oss till livs Strauss den yngres vals An der schönen blauen Donau framförd i sitt rätta element. Vad annat var att förvänta från någon som i dagligt tal begåvats med epitetet Valskungen?

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners