THE ZONE OF INTEREST – lämnar allt annat än likgiltighet efter sig

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jonathan Glazer
Skådespelare: Christian Friedel, Sandra Hüller, Joahnn Karthaus, Luis Noah Witte, Nele Ahresmeler
Land: USA, Storbritannien, Polen
År: 2023
Genre: Drama, Historia, Krig
Längd: 105 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Många filmer har gjorts om förintelsen. Oscarsvinnaren The Zone of Interest lyckas sticka ut genom att vända på perspektivet. De vi brukar få följa – de många offren och de få överlevarna – syns aldrig i denna film. Istället får vi följa familjen Höss som bor granne med lägret och lever “vanligt vardagsliv” som skildras i “fluga på väggen” dokumentär stil.

Medan andra filmer från andra världskriget handlat om kärlek och hat, passion och kampvilja, uppror och motstånd, ondska och godhet, hjältemod och nidingsdåd så får vi här … likgiltighet.

Lägerkommendant Rudolf Höss (Christian Friedel) och hans fru (Sandra Hüller) och deras barn bor alldeles bredvid Auschwitz. Zonen har tömts på lokalbor. Fångar och omvärld ska inte ha kontakt.

Out of sight, out of mind

Familjen pysslar med vardagliga saker, som trädgårdsarbete, och frun i huset visar stolt upp sina planer för att täcka en ful mur och utsikten mot fabriken. På andra sidan mördas människor i industriell skala. Vi ser inte vad som sker på andra sidan muren, men vi hör det. Hela tiden.

Det hörs skrik, skott, hundskall och ständigt maskindunk. Samtidigt leker och skrattar barnen Höss i sin pool och fru Höss provar en ny päls och ett nytt läppstift (som tidigare tillhört en koncentrationslägerfånge).

Vi får också följa med herr Höss på hans kontorsjobb, där det diskuteras drivrutiner och ökat effektivitet. Line of work: Mass Murder.

Ljuspunkt med äppelkindad flicka

Är allt elände? En ljuspunkt i filmen är små scener med en flicka som cyklar ut med äpplen, i smyg, nattetid. Äpplena göms där koncentrationslägerfångarna ska arbeta nästa dag.

Det här adderade Glazer spontant till sitt originalmanuskript, efter ett samtal med den polska kvinna som bott i huset där filmen spelades in … och som tolvårig medmänsklig motståndsmänniska gjorde just detta. Distribuerade äpplen med fara för sitt eget liv, i en tid då mat var en bristvara.

Tanken svindlar

Den lilla skådespelerskan som har rollen som den polska kvinnan som ung bär hennes gamla klänning och cyklar på hennes gamla cykel. Händelserna i filmen ligger inte så långt bort i tiden. Tanken svindlar, och den hisnande känslan lämnar allt annat än likgiltighet efter sig.

print

Här kan du se The Zone of Interest (2023)

Våra samarbetspartners