TOMAS KRAMAR fyller 70 år idag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det lever 8,1 miljarder människor på vår planet, så rent statistiskt fyller 22 miljoner 191 tusen 781 människor år just i dag. Det är djävla massa tårtljus att blåsa av. Det kräver en ordentlig orkan. Inklusive Tomas, känner jag 7 av dessa födelsedagsbarn, fast ingen av dessa är barn längre.

Det är Ole Schwander – grattis på dig Ole – Europas kanske skickligaste designer av affischer och bokomslag.

Hur många bokomslag har du designat åt mig Ole? 15? 20 stycken. Samtliga är jag stolt över. Tack.

Och så är det Kateřina Kořínková, en tjeckisk journalist som gjorde en lång intervju med mig för tjeckisk television. Jag presenterades som expert på Astrid Lindgren, något som visserligen inte definierar mig men som ändå ligger nära sanningen.

Jag skulle kunna räkna upp en lång radda av Tomas Kramars förtjänster, alltifrån vilken effektiv och omtyckt företagsledare han var, vilken skicklig projektledare han är, vilken analytisk skribent och författare han är, men allt detta överskuggas av en egenskap som det dessvärre råder stor brist på, på vårt plågade klot.

Enligt senaste siffror från Statistiska Centralbyrån, har omkring 700 000 personer i Sverige ingen att prata med om personliga saker.

Jag däremot har Tomas Kramar. Tomas är min vän. En sådan, som de flesta människor sorgligt nog fick bekanta sig med bara genom film eller litteratur. En vän som alltid är tillgänglig för mig, för sina barn och barnbarn och andra hans vänner.

Om det fanns flera sådana människor som Tomas, då skulle det antagligen finnas färre självmord, färre mord, färre hat och mer förståelse mellan människor.

Grattis på dig Tomas. Och grattis till mig och alla oss andra som har privilegiet att njuta av din vänskap.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners