THE FALL GUY – för de som gillar komik och action under samma tak

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David Leitch
Skådespelare: Ryan Gosling, Emily Blunt, Aaron Taylor-Johnson, Hannah Waddingham, Teresa Palmer
Premiär: 2024-04-26
Betyg: 3

Yrket som stuntman väcker ofta intresse och mystik på grund av den unika kombinationen av spänning, risker och skicklighet som krävs. Fascinationen av denna, minst sagt speciella yrkesgrupp lär alltid förundra och skapa en aura av mysterium.

Tom Cruise är känd för att utföra sina egna stunts, och det finns oändligt med material bakom kameran att förkorvara sig i för cineaster världen över. Likaså allt bakommaterial till James Bond, där nästan varje farlig scen involverar denna yrkeskår av män och kvinnor. Folk som för gemene man är okända, men skapar spektakulära konststycken framför kameran, allt i syfte att uppnå bästa tänkbara underhållning.

Tar på sig hjälmen och knäskydden

I den kritikerrosade filmen Drive från 2011 av Nicloas Winding Refn spelade Ryan Gosling just en stuntförare som använde sin yrkesskicklighet till privata affärer utanför arbetet.

I The Fall Guy av David Leitch, härdad actionregissör och även själv en luttrad stuntman som agerat i Fight Club för Brad Pitt och Matt Damon i The Bourne Ultimatum, tar Ryan Gosling åter på sig hjälmen, knäskydd, bettskena och iklär sig rollen som nr 2 (Colt Seavers).

Självcentrerad stjärna

För de som kommer ihåg så gjordes 1981 en tv serie The Fall Guy med Lee Major som Colt Seavers. Plus bilen GMC K-2500 Wideside, som även är med på ett hörn i denna film.

Men själva hjälten i filmen är inte Colt Seavers utan Tom Ryder, en självcentrad stjärna med tonårsmässigt tunt självförtroende, omgärdat av ett uppblåst alter ego utan skrupler.

Action nästan i varje scen

När Colts karriär är på fallrepet och han har sagt upp sin bekantskap med filmindustrin ringer mobilen från andra sidan jorden. Tom Ryder har försvunnit och det är bara Colt som kan få ihop bitarna. Hade det inte varit för hans stora kärlek Jody Moreno (Emily Blunt) behövde hans hjälp, hade han antagligen lagt på luren.

The Fall Guy håller i början en trovärdig ton, men allt eftersom märks det att David Leitch är mer lättsam än sina aktörer. Det blir action i nästan varje scen, och ganska många ”skratta-här-lappar” fliks in som utfyllnad.

Samspel fungerar klanderfritt

Den kanske oavsiktliga referensen till filmen Argos Sci-Fi-scenografi gör sig påmind konstant, men trots att komiken inte sitter som en smäck så fungerar samspelet mellan Gosling och Blunt klanderfritt.

Hannah Waddingham finlirar som producenten Gail, en roll som hon utför med yppig känsla, där blir det inte något överspel, hon balanserar estetiskt bland de andra högdjuren. Just samklangen i ensemblen överväger de smärre klichéerna i manuset.

Slut som inte bör missas

För den som gillar komik och action under samma tak, utan allt för stora Oscarsvibbar, har rullen även ett slut som inte bör missas. Det finns inte på kartan att någon lär se eller titta på eftertextexterna. På vänster sida av bilden visas nämligen alla stunts i närbild och hur de genomfördes.

Skapar konst och förverkligar drömmar

Detta är en hyllning och en hommage till de män och kvinnor vars mod och hängivenhet inte bara skapar konst utan också förverkligar drömmar bortom verkligheten.

print

Här kan du se The Fall Guy (2024)

Våra samarbetspartners