SCOOP – nervigt och spännande om intervjun som ledde till prinsens fall

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Philip Martin
Skådespelare: Gillian Anderson, Keely Hawes, Billie Piper, Rufus Sewell, Romola Garai
År: 2024
Genre: Biografi, Drama
Längd: 102 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

I denna film om pris Andrews samröre med finansmannen Brian Epstein avhandlas först och definitivt främst det av sexuell natur relaterat till underåriga flickor. Men någon renodlat ”baserat på verkliga händelser” ska det här inte vara. Istället är det en ”fiktiv skildring” det handlar om. Men ändå inte, om ni förstår. För väldigt mycket är trots alls sant, vad man kan utläsa.

En prolog 2010 inleder. Ett journalistteam sitter och häckar utanför Epsteins exklusiva New York-våning på East 71 Street. Och som det heter i reklamen, plötsligt så händer det. Miljardären och Prins Andrew kommer ut ur huset. En promenad i Central Park tar vid. Fotografen lubbar som tusan för att kunna ta ett foto osedd med de båda herrarnas ansikten vända mot kameran. Och lyckas.

I hetluften på allvar

Nästan tio år senare hoppar handlingen till ett BBC som står för enorma sparbeting. 460 personer ska bort, och i samma ögonblick som VD:n går ut med nyheten sprider sig oron. Det är i den miljön dess intervju-bokare Sam McAllister (ex-sångerskan Billie Piper glänser i rollen) befinner sig när Prins Andrew hamnar i hetluften på allvar.

Utpekad av ung kvinna

På detta stadium är Epstein en dömd sexförbrytare, men prinsen har uppenbarligen fortsatt umgås med honom. Och vad värre är, blivit utpekad av en ung kvinna vid namn Virginia Giuffre, som hävdar att han haft sex med henne vid åtminstone tre tillfällen.

Aj aj aj, inte bra alls, och i ungefär samma veva som Sam McAllister jagar intervjuobjekt dyker krigsrubrikerna om prinsen alias Randy Andy, och hans tidigare samröre med Epstein upp. Naturligtvis är ovannämnda sexmöten i nyheternas centrum, så nu behövs någon form av gedigen damage control. Varpå en medieguru kallas in för detta ändamål.

Hal, arrogant och lögnaktig

Det är i detta läge McAllister sträcker ut handen till Andrews privatsekreterare Amanda Thirsk, och på den vägen är det. Både Thirsk och Andrew själv tänker sig att hans folklighet och charm ska gå igenom tv-rutan i en närgången utfrågning.

Det gjorde den naturligtvis inte. Istället framstod prinsen som hal, arrogant och lögnaktig. Ingen trodde på hans påstådda avståndstagande från Epstein efter dennes dom för att ha köpt sex av en fjortonårig flicka 2008.

En riktigt snaskig historia

Överhuvudtaget framstår Andrew, här i skepnad av en totalt oigenkännlig Rufus Sewell, som något av en pösmunk och kanske inte överdrivet smart individ. Åtminstone inte i det här fallet. Sant eller inte, det är jag inte man att svara på, men den som väljer att se BBC:s original intervju på YouTube kan säkert bilda sig en uppfattning om detta. Det gjorde i alla fall jag.

Men oavsett vilket; det här är naturligtvis en riktigt snaskig historia, och snäsigheten blev alltför tydlig när denna intervju realiserades. Fast BBC Newsnights Emily Maitlis, här spelad av Gillian Anderson, som ställde frågorna till Andrew vältrade absolut sig inte i snusk utan fokuserade bara på fakta. Det var prinsen själv som grävde en grop åt sig själv med sina undvikande föga trovärdiga svar.

Suger dramatik ur helheten

Allt detta framgår tydligt i Scoop, och här måste inflikas att regissören Philip Martin och de tre manusförfattarna suger mesta möjliga dramatik ur helheten. Både spelet bakom kulisserna inför och den faktiska intervjun skildras med förvånansvärd nerv och effektivitet, och ter sig på sitt sätt riktigt spännande trots att man vet från början hur det ska gå.

Rubriker i en hel värld

Så visst är Scoop absolut väl värd att se. Det här är en välspelad skapelse om en lika upprörande som kittlande händelse som gav rubriker i en hel värld. För övergreppen. För den kunglige skurken som förnekade ansvar. För journalisterna som bidrog till att skapa medvetande om och erkännande av offren.

Tågkrasch till intervju

Slutet gott, allting gott? Nja, Giuffrie och hennes olyckssystrar tvingas leva med sina trauman, men Jeffrey Epstein är åtminstone död medan prins Andrew är persona non grata och har strippats på sin kungliga status. Men har rättvisa skipats. Nja, kanske inte direkt. Fast nog hade efterspelet till denna kungliga tågkrasch till intervju kunnat skildras i en uppföljare. Så förverkligandet av en Scoop 2 är kanske inte så osannolikt som man skulle kunna tro trots allt.

print

Våra samarbetspartners