SANDITON (säsong 3) – det handlar om kärlek, makt och pengar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jennie Paddon (1-2), Steve Brett (3-6)
Skådespelare: Rose Williams, Crystal Clarke, Kris Marshall, Kate Ashfield, Anne Reid, Jack Fox, Turlough Convery Kevin Eldon, Charlotte Spencer, Isobel Hawkridge
Land: Storbritannien
År: 2023
Genre: Drama, Romantik
Längd: 53 minuter (6 avsnitt)
Visas på SVT Play
Betyg: 4

När det är sommar drar vi till stranden. Denna tradition har långa anor och möjligheten att tjäna pengar på människors längtan till soliga sandstränder och hälsosam havsluft … den är solklart uppenbar för Tom Parker, självutnämnt affärsgeni. Lady Denham investerar i hans idéer, men är hälsosamt skeptisk, medan Arthur Parker gör allt för att vara storebrors bäste och mest entusiastiske festfixare. Speciellt när Kungen ska komma på besök! Hans älskarinna är redan på plats. I Sanditon.
 
Tredje säsongen av Sanditon är den sista. Hela serien har redan visats och hyllats i Storbritannien och dvd/bd utgåva finns på Amazon. Men serien går också att se gratis på SVT Play Om du vill kan du ladda upp med  båda de första två säsongerna på SVT Play, men det är inget måste, säsongerna är fristående och man förstår snabbt vem som är vem och vilka relationer karaktärerna har till varandra.

Halvlyckat försök som guvernant

I centrum står den stora familjen Parker och deras vänner Charlotte Heywood och Georgiana Lambe. Charlotte är en fattig bonddotter med elva lika fattiga syskon och hon gör ett halvlyckat försök att försörja sig som guvernant i Sanditon.

Alternativet är att bli bondfru och att slita lika hårt som föräldrarna. Georgiana Lambe är en rik och vacker arvtagerska – socialt sett är hon Charlottes raka motsats. Men när en uppkomling försöker lägga beslag på hennes arv inser hon att hon lätt kan förlora all sin makt och sin åtråvärda ställning i societeten.

Inspiration från många klassiker

Andrew Davies står för manus, han har många framgångsrika serier på sitt CV, och det har plockats inspiration från många olika klassiker till Sanditon.

– Social utsatthet, bönders slitsamma liv och opålitliga rödrockar – Thomas Hardys romaner.
– Guvernanten som blir förtjust i sin äldre arbetsgivare – Jane Eyre av Charlotte Brontë.
– Vikten av bra utbildning och bra skolor, för både flickor och pojkar, oavsett klass och härkomst – Brontë systrarna (som även arbetade som lärare, när de inte var författare).
– Oduglingen som blir förtjust i en oskuldsfull ung arvtagerska – Farliga förbindelser av Choderlos de Laclos.
– Förbjuden gay romance i kostymdramamiljö – E.M. Forsters Maurice.
– Fåniga präster, fler opålitliga rödrockar. Mycket humor och vitsiga dialoger. Pigga, driftiga och smarta hjältinnor, som Charlotte och Georgiana, som kan ge svar på tal – Jane Austen.

Det tidiga prylsamhällets gryning

Seriens titel är för övrigt tagen från en ”ofärdig Jane Austen roman”. Som det bara finns ett par kapitel av. Huvudpersonen åker till badorten Sanditon och förvånas över att hon frestas att köpa något som kallas ”souvenirer” … alltså saker man inte behöver. Här syns det tidiga prylsamhällets gryning och kapitalismens lockelser … Men skulle man basera en TV-serie bara på denna ”ofärdiga roman” hade det knappt ens räckt till ett pilotavsnitt.

Många romanser och förvecklingar

Nästan alla Andrew Davies inspirationskällor har blivit filmatiserade och Maurice dyker upp på SVT:s tablå under sommaren. En mycket ung Hugh Grants genombrottsfilm. Rekommenderas.

Sanditon kan stoltsera med många romanser, både för huvudroller och biroller, och många förvecklingar. Lady Denham får i säsong 3 äntligen en egen romance, liksom möjligheten att äga scenen i många humoristiska konfrontationer.

Motsatser dras till varandra

Prästsystern och läkaren verkar vara ett omaka par (speciellt med tanke på att prästen hatar läkaren) men det gick ju bra för  Romeo och Julia att bli kära trots allt … eller också inte. Men motsatser har en benägenhet att dras till varandra. Även om omgivningen är ogillande. Det handlar om kärlek, makt och pengar. Som Jane Austen en gång sa: Vad ska man annars skriva om? Andrew Davies verkar hålla med.

Allting har sin början

Framför allt handlar det om ett samhälles framväxt och om turistnäringens födelse … Vem vet, om ingen hade börjat marknadsföra attraktiva turiststäder och hälsosamma havsbad och stärkande strandpromenader hade vi kanske alla stannat hemma på sommarlovet och struntat i att resa? Allting har sin början. Bara någon kommer på att marknadsföra det.

print

Här kan du se Sanditon - Säsong 3 (2023)

Våra samarbetspartners