MODERN ENGLISH, Medley, Malmö den 20 april 2024 – mer än ett “One Hit Wonder”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

På 80-talet var det bästa sättet för ett band att synas eller framförallt höras i någon av alla dessa tonårsfilmer. För vad hade Simple Minds varit utan The Breakfast Club, Roxette utan Pretty Woman och OMD utan Pretty In Pink. Exemplen är ju många fler. Modern English enda stora hit I Melt With You kom ju från soundtracket till Valley Girl, även om singeln redan släpptes året innan, 1982…

På 80-talet var det bästa sättet för ett band att synas eller framförallt höras i någon av alla dessa tonårsfilmer. För vad hade Simple Minds varit utan The Breakfast Club, Roxette utan Pretty Woman och OMD utan Pretty In Pink. Exemplen är ju många fler. Modern English enda stora hit I Melt With You kom ju från soundtracket till Valley Girl, även om singeln redan släpptes året innan, 1982.

Högstadiet värmde upp

Innan Modern English äntrade Medleys mysiga och publiknära scen fick det semilokala, alltså Skånsk/Göteborgska, indiebandet Högstadiet chansen att värma upp publiken. Medlemmarna i bandet träffades när de gick på gymnasiet Rytmus Malmö, som ligger strax bakom gamla KB vägg i vägg med biografen Panora.

Högstadiet, ett förband värt att följa

Bandets stil är indiepop med postpunk-influenser, och grupper som Echo and the Bunnymen känns som en naturlig inspirationskälla. Även band som Aztec Camera och Prefab Sprouts känns nära även om Högstadiet förvisso kör sin grej på svenska. Högstadiets enda officiella skivsläpp, singeln Elden, hanns med i bandets relativt korta set.

Helt spontant känns detta band värt att följa. Litet PS – på Spotify är de Högstadiet GBG. Publiken bjöds dessutom på en lite specialare i form av sista låten, Eddie Meduzas Reaktorn Läck i Barsebäck.

Tretton album på 45 år

Brittiska Modern English har hållit på ett bra tag nu, de bildades trots allt redan 1979. Således firar de 45 år i branschen 2024. De har väl inte varit så rysligt produktiva, men har likväl hunnit släppa sisådär tretton album, varav det senaste 1234 släpptes i bara för nån månad sedan. Med detta i åtanke är det oerhört märkligt att detta är första gången de turnerar i Sverige.

För många anses väl Modern English vara ett av de många så kallade “One Hit Wonders” som slog igenom med blixt och dunder. Sedan när allt lagt sig var de plötsligt bara försvunna.

En hel del gedigna låtar

Sedan går det knappast att förneka att den enda låt man känner till av Modern English är den ovan nämnda I Melt With You. Fast tar man sig tid och lyssnar igenom vad streamingtjänster typ Spotify har att erbjuda ur bandets katalog upptäcker man faktiskt en hel del gedigna låtar.

Ordinarie setet avslutades med hiten

Som helhet bjöd kvällen inte alldeles oväntat på ett axplock av nytt och gammalt. Först ut var 16 Days följd av Gathering Dust och Someone’s Calling innan det var dags för nya Long in the Tooth. Det ordinarie setet avslutades med I Melt With You. Självklart blev det ett par extranummer också i form av Crazy Lovers och Moonbean.

Skickliga och rutinerade musiker

Överlag var det en väldigt underhållande show publiken bjöds på även om det inte blev överdrivet mycket mellansnack av sångaren Robbie Grey. Sedan går det inte att komma ifrån att kvartetten är ett gäng skickliga och rutinerade musiker, vilket både jag och resten av publiken uppskattade. Så slutet gått, allting gott. Är rätt säker på att alla gick hem nöjda och belåtna.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners