MÖTE I ROM – lättsamt triangeldrama på semester i Italien

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Rom
Regi: Niclas Bendixen
Skådespelare: Bodil Jørgensen, Kristian Halken, Rolf Lassgård, Davide Iachini, Massimo Cagnina
Premiär: 2024-04-05
Betyg: 2

Handlingen kretsar kring Gerda (Bodil Jørgensen) och Kristoffer (Kristian Halken), som reser till Rom för att fira sin fyrtioåriga bröllopsdag. Men deras resa tar en oväntad vändning när de återförenas med Gerdas tidigare konstlärare och kärlek, Johannes (Rolf Lassgård). Det uppstår ett triangeldrama som tvingar dem att omvärdera sina relationer och livsval.
 
I den här filmen väljer regissören Niclas Bendixen att skildra paret Kristian och Gerda som vitt skilda väsen. De verkar ha levt i sin egen avskilda värld under samma tak och sida vid sida under 40 år. Men närmre än så är de inte.

Dansar vidare i ungdomens minnesbilder

Detta framträder särskilt tydligt i Rom, där Kristoffers enda önskan är att bli sedd, vilket han uttryckligen påpekar flera gånger medan Gerda dansar vidare till sina minnesbilder från ungdomen, när hon var 22 och studerade konst i Rom under läraren och den intellektuella Johannes överinseende.

Karaktären hamnar i farsfällan

Filmen lägger fokus på de mänskliga relationerna och de komplexa känslor som uppstår mellan karaktärerna. Bodil Jørgensen etablerar sina drag och lever sig in i rollen som Gerda, medan Kristoffer, Kristian Halken, får det bitvis tuffare då hans karaktär hamnar i den ena farsfällan efter den andra, vilket ibland gränsar till buskis.

Italienska klichéer staplas

Trots den lättsamma tonen berörs den mörkare sidan. Även om den kanske inte får tillräckligt med utrymme för att utvecklas fullt ut. Regissören Niclas Bendixen och manusförfattarna håller fast vid lättsamheten, vilket ibland leder till att italienska klichéer staplas på varandra utan den önskvärda finessen. Detta i sin tur ger intrycket av ett allt-i-ett-paket av klichéer med publikfrieri som utgångspunkt.

print

Våra samarbetspartners