MEGAN MORONEY : LUCKY (Columbia) – hon är den kvinnliga old school-countryns hopp

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Här har vi en riktig Country Belle. Blond, glamourös och i besittning av en traditionell känsla för old school-country, men med en modern touch. Ni förstår grejen. Eller kanske inte ändå. Är inte säker på att ens jag själv tolkat denna beskrivning alldeles rätt.

Helt klart är dock att Moroney inte låter som Nashvilles mesta kvinnliga storheter idag. Typ Miranda Lambert. Eller för den delen absolut inte som Carrie Underwood. Där den forna American Idol-vinnarens senaste alster Denim & Rhinestones var en maffigt glittrande arenaorienterad skapelse är Moroneys debut en skiva som blickar bakåt på ett tämligen opretentiöst sätt.

Ett statement för att inte glömma

Hade ett annat adjektiv, lågmält, på tungan, men det vore att underskatta henne. För det hela utgör samtidigt ett musikaliskt statement om att inte glömma Tammy Wynette, Loretta Lynn och de andra kvinnorna som beredde vägen för dagens countrydamer.

Honkytonk och ballader

Inte minst finner man på Lucky, en trio tvättäkta honkytonk-sånger i form av titelspåret, Another One on the Way och Sleep on My Side. Och visst sjutton excellerar 26-åringen med de där välbekanta sortens ballader också. Sedan må det vara de som beskriver pur lycka som Tennessee Orange eller de likt avskalade Kansas Anymore, som avhandlar relationskrasch och hjärtesorg.

Påminner om något från Swifts tidiga repertoar

Sedan måste jag hålla med den fan som skrev på YouTube att Traitor Joe påminner om något från Taylor Swifts tidiga repertoar. Vi talar faktiskt singer/songwriter-country med viss poptouch här. Med extra plus för ordlekandet i lyriken då, bör tilläggas.

Charm och värme

Så vad jag försöker säga är väl att det här är en skön lyssnarplatta för den som vill ha sin country serverad med rötterna kvar i mixen utan någon dammighet i sikte. Helheten känns fräsch, melodierna lyser utan direkt bombasm i refrängerna alltmedan Moroney själv är i besittning av både charm och värme i sin sydstatspräglade röst.

Således finns det också förståelse för varför amerikanska magasinet Rolling Stone utnämnde Lucky till förra årets bästa countryalbum.

print

Våra samarbetspartners