HONEYMOON SUITE: ”Vi har aldrig varit Motley Crue, vi är ett väldigt väluppfostrat band”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Kanada har gett världen otaliga hårdrocksband med diverse olika inriktning genom åren. Namn som Three Days Grace, Harem Scarem, Kobra and the Lotus, Loverboy, Our Lady Peace, Theory of a Deadman samt förstås de mest framgångsrika juvelerna i kronan, Nickelback och Rush finns bland dessa.

Också får vi förstås inte heller glömma Honeymoon Suite. Fyrtiotre år in i karriären är det alltjämt liv i i Ontariobandet, men det faktum att releasen av nya albumet Alive signalerar att det är sexton år sedan sist tyder inte direkt på någon sprudlande produktivitet.

– Nej, det är ju ett tag sedan, erkänner sångaren Johnnie Dee. Men vi försöker i alla fall hålla oss samtida. Vi har framtiden bakom oss nu, och det finns tider när vi inte har fått någon backning. Men attraktionen vi fått på sistone har varit fantastisk.

Vet aldrig vad man kan förvänta sig

Frontmannen följer upp detta med att säga att han inte är så säker på i vilket fack Honeymoon Suite ska stoppas in i, men lägger till att classic rock nog är en passande etikett trots allt.

– Fast samtidigt kan vi placeras lite i vilken kategori som helst. Så jag är glad att jag trodde på att vi skulle kunna komma tillbaka igen som vi gjort nu. Men man vet aldrig vad man kan förvänta sig. Även om folk har varit väldigt exalterade när vi varit ute och spelat på sistone.

Ett helt album kan bli hyllvärmare hos skivbolaget

– Men hur funkar det rent ekonomiskt med allt då?

– Aah, well… bra fråga. När det gäller affärssindan, så är det inte min grej. Jag skriver sånger och gör shower. Sedan borde jag göra det där andra också, men gör det inte. Hela business-sidan är rena lotteriet. Ibland kan ett helt album bli hyllvärmare hos skivbolaget. Jag är van vid sådant, men det har inte hänt nu. Så det är väldigt annorlunda den här gången.

Producent som arbetat med Steven Tyler

Annorlunda eller åtminstone inte alldeles vanligt var det också för kvintetten att bege sig till Nashville för att spela in verket ifråga. Dock inte för att insupa någon sorts countryvibe, utan för att spela in med producenten Mike Krompass, en meriterad landsman. som bland annat arbetat med folk som Aerosmiths Steven Tyler, Smash Mouth, Meghan Trainor och American Idol-vinnaren Kris Allen.

– Men man måste ändå oavsett vilket skriva låtarna först innan något annat. Sedan när vi mötte upp med Mike i Nashville, bara fanns magin där så fort vi började spela in. Vi bara klickade.

Skickade filer till Storbritannien

– Låter ju väldigt bra?

– Problemet var bara att sedan kom pandemin, och efter det flyttade Mike till Storbritannien. Men vi kom igenom det också. Och var det något vi ville göra om kunde vi bara gå in i studion vi har i Ontario och sedan skicka filerna fram och tillbaka till Storbritannien. Men hur som helst, allt vi ville var att få ut skivan. Varför? För att vi hade bra sånger.

Slitningar med stora skivbolag

Här övergår samtalet hastigt och lustigt till gamla tider. Johnnie berättar att när bandet väl fick skivkontrakt i början på 80-talet hände saker snabbt, men det betyder inte att det var lätt. Ofta blir det slitningar när det handlar om stora skivbolag, typ Warner i det här fallet.

Har en tydlig frihet

Till skillnad då mot idag när arbetsgivaren stavas Frontiers, det inflytelserika italienska bolaget som alltid vurmat för den typ av melodisk hårdrock som Honeymoon Suite är en del av.

– Det är väldigt slimmat hos dem, och ingen säger till oss vad vi ska göra, så på det sättet har vi en tydlig frihet. Vi befinner oss på en bra plats just nu, och det är väldigt spännande för ett band som oss att få det erkännandet. Det är en toppengrej för oss.

”Varför i helvete tog jag på mig det där?”

– Men om vi nu ser tillbaka lite mer måste jag fråga vad du tänker när du ser en åttiotalsbild på er?

– Varför i helvete tog jag på mig det där? Men jag kan också se det där och säga ”Det är okej”. Det går ändå inte att ändra på det

– Era tre första skivor var ju särskilt hemma i Kanada stora succéer med Warner Bros., men varför blev det inte förnyat kontrakt med dem?

– Jag tycket det är bra att vi är tillbaka på banan nu igen, men vad gäller Warner så gjorde vi tio år med dem och sedan bestämde vi oss för att inte fortsätta på grund av den här nya musiken.

En av de bästa sångarna

– Själv måste jag dock erkänna att jag inte är så förtjust i grunge?

– Fast Chris Cornell var en av de bästa sångarna jag hört, och Nirvana hade också bra låtar. Det fanns genuinitet i deras musik. Den var annorlunda, och de hade en del bra sånger, och bra sånger kommer alltid att leva kvar.

Lou Gramm, en ikon

Och på tal om duktiga sångare. Som av en händelse kommer Johnny in på ett möte med en annan gudabenådad vokalist. Hans namn är Lou Gramm, ex-frontman i Foreigner.

– Jag mötte honom på bussen en gång. Han är en ikon. Jag har mött andra gamla favoriter än honom som varit idioter, men han är en väldigt sympatisk kille.

Förband till Jethro Tull

– Absolut, det kan jag verkligen hålla med om. Men om vi nu övergår från gamla idoler till gamla tider. Det måsta ha varit speciellt att slå så pass hårt som ni ändå gjorde på 80-talet?

– Självklart. Jag kommer ihåg en av de första gångerna som vi var på turné i USA och vi var förband till Jethro Tull. Vi spelade för tusentals människor. Först efter att ha spelat i 45 minuter började folk hänga på oss. Det där var ganska tufft. Men alla turnéer vi gjorde i USA och Europa fick oss att komma tillbaka.

Är ett väluppfostrat band

– Jag har fått intrycket att ni alltid varit tämligen disciplinerade också?

– Ja, vi har aldrig varit Motley Crue. Vi är ett väldigt väluppfostrat band med en bas att stå på. Vi skriver sånger och tar med familjen på vägarna. Vi är alla gifta med barn, och jag måste alltid gå upp på scen. Gå upp och sjunga som om det fortfarande är 1984, alltså. Så det enda som gäller är att hålla sig drogfri och hälsosam.

Tre kvällar på raken i tre olika stater

– Men bandet bildades redan 1981. Har du aldrig funderat på att lägga ner någon gång under de tuffa tiderna, som till exempel när grungen var som hetast

– Nej, nej, inte en chans. Jag startade bandet till och med långt innan jag träffade Derry (gitarristen och huvudsaklige låtskrivaren Derry Grehan och trummisen Dave Belts kom med först 1983), så det var skrivet i stjärnorna att vi skulle fortsätta då också. Jag kommer ihåg i början, då kunde det hända att vi spelade tre kvällar på raken i tre olika stater (i USA). Så det är klart det var tufft. Ibland blev jag tillfrågad om hur vi orkade, och då sade jag att det handlade om uthållighet, men idag måste jag ändå säga att om folk slutar komma på showerna, så är det klart vi lägger av.

Är nödvändigt åka ut och spela

Allt hänger dock inte på publikens närvaro. För samtidigt är det givet att det är ett måste att ha kvar känslan av att vilja fortsätta spela live i hjärtat. Menar alltså Johnny. Det handlar inte bara om att få in folket i studion, det är helt nödvändigt att åka ut och spela också.

En morbid tanke

Av någon anledning slirar samtalet här in på när ett band bör hänga kvar vid sitt bandnamn när originalmedlemmarna av olika orsaker försvinner. Johnny säger att ett band ska kallas något annat när få eller inga är kvar av de som en gång i tiden startade ett band. Det är inte mer än rätt, tycker sångaren.

– När jag dör kommer ingen att kalla vårt band för Honeymoon Sutie. Det är en morbid tanke, och om Derry skulle fortsätta så bör namnet bli Derry från Honeymoon Suite. Men jag tycker Queen har gjort det på rätt sätt. Queen + Adam Lambert säger vad det handlar om.

Gjorde shower med Foreigner

– Sedan anser jag att Foreigner gjort det bra också även om det bara är Mick Jones som är kvar från originalsättningen. Tycker det är ett väldigt bra band han värvade när han satte ihop en helt ny laguppställning 2005.

– Ja, och vi gjorde faktiskt ett antal shower tillsammans när vi var på turné en gång, och de var verkligen bra. De kallade sig New Foreigner då.

Skriver bara om nya albumet på Facebook

– Vi lever i polariserade tider, men jag har fått intrycket att ni håller väldigt låg profil när det inte handlar om musik?

– Jag involverar mig inte i politik. På Facebook skriver jag bara om det nya albumet och pushar för att folk ska komma och se vår shower. Det är det vi fokuserar på. I början när Facebook var nytt kunde jag komma på mig själv med att tycka ”Varför skrev jag det där?” och oroa mig för reaktionerna. Det sabbade hela min dag, så jag försöker hålla huvudet kallt.’

Kommer nog göra ett album till

– Slutligen; hur ser framtiden ut för er? Blir det någon fortsättning i form av ännu en ny skiva efter Alive, tror du?

– Yeah, jag tror det. Den här plattan kan nog få lite livslängd, Och jag och Derry har redan börjat prata om det, så om bara responsen blir bra kommer vi nog att göra ett album till.

print

Våra samarbetspartners