AQUAMAN AND THE LOST KINGDOM – bra på många sätt, men för mycket är återanvänd skåpmat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Wan
Skådespelare: Jason Momoa, Patrick Wilson, Yahya Abdul-Mateen II, Amber Heard, Nicole Kidman
Land: USA, Storbritannien, Kanada, Australien, Island
År: 2023
Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Längd: 124 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: Warner
Betyg: 3

Batman, Superman, Wonder Woman … Visst sitter DC på en guldgruva. Ändå är det den betydligt mindre kände Arthur Curry … Nej, inte grannen i Paddington, utan han med alias Aquaman, som har varit med i den mest inkomstbringande filmen om någon av DCU:s hjältar. Filmen Aquaman ligger förresten på tjugoåttonde plats när tidernas mest inkomstbringande filmer alla kategorier räknas upp. Då kommer en uppföljare lika säkert som ett brev på posten.

I tvåan är Arthur Curry gift med Mera och lider av sömnbrist i egenskap av småbarnsförälder och han måste givetvis försvara sin hotade familj, som så många Hollywoodmän. Man önskar verkligen att man inte gått ner sig i denna trop. Igen.

Återbruk från ettan

Man återanvänder mycket från ettan, bland annat så har man samma skurk, David Kane/Black Manta, vilket är dåligt för det finns en uppsjö av bra DC skurkar att fiska upp … och så kan man inte mer än återbruka exakt samma sak.

Samma sak en gång till blir också “best frenemies” relationen mellan två bröder. De grälar och blir sams och grälar igen och blir sams … I slutet av ettan lyckades brödernas mamma (spelad av en cool Nicole Kidman) få bröderna att bli sams istället för att fajtas, men nu är det dags för nästa rond. Eller ronder.

Passande personkemi

Personkemin mellan Jason Momoa och Patrick Wilson är en av de saker som höjer filmen, de passar ihop, men för mycket av intrigen är återanvänd skåpmat. Och saker som inte passar ihop. Det känns lite som om man är på ett knytkalas där alla tagit med sig vad de vill utan att koordinera i förväg och allt är inte riktigt färskt … och det vet vi ju hur en fisk- och skaldjursbuffé känns när samma saker körs ut och in några extra gånger till samma konsumenter. Lite färskare, lite fräschare kan vi kräva.

Ratad i det som komma skall

Filmen lider också av att vara den sista DCU filmen. The Flash hade fungerat fullkomligt adekvat som ett sista hurra för att fira av serien, med ett multiversum av gamla talanger som vinkar farväl. Ett postskriptum med en Aquaman som vi redan vet är ratad i det som komma skall … gamla ostron utan pärlor som innehåll har sett gladare ut.

Firar av höjder och svackor

Men. Det här ÄR den sista DCU filmen och jag är 100% inriktad på att ha kul och fira av denna epok med alla höjder och svackor, det fanns – och finns – det är mycket som är bra och vi vet inte om det blir bättre sen. Till höjdpunkterna hör en hel del perfekt casting som inte kan bli bättre, på sin höjd lika bra, i framtiden. Och till dessa fullträffar hör Henry Cavill som Superman, Gal Gadot som Wonder Woman och Jason Momoa som Aquaman.

Patrick Wilson som Aquamans bror är också riktigt bra både som skurk och som allierad, vad han än får spela.

Bland de bästa

Nicole Kidman är grymt underutnyttjad som brödernas mamma, men hon är också där uppe med de högsta flygfiskarna. När det gäller superhjältemammor …hon är bland de bästa. Klart att Aquaman och Aguaman and the Lost Kingdom ska bli årets present till alla actiondiggande och superhjälteintresserade mammor … och de är många.

Om att bygga broar för att rädda världen

Ge en kopia till dig själv också, det finns massor av kommentarer och extramaterial och analyser att gotta sig med innan det är dags att slutligen vinka hejdå till denna version av DCU. Och allt slutar med en gullig förhoppning om att bygga broar tillsammans för att rädda världen … väldigt sött och sympatiskt.

print

Här kan du se Aquaman and the Lost Kingdom (2023)

Våra samarbetspartners