AQUAMAN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
DC äventyr, USA 2018
Regi: James Wan
I rollerna: Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Patrick Wilson, Nicole Kidman, Dolph Lundgren
DVD/Blu-Ray/VOD
(Warner Bros.)

BETYG: FYRA

Stort och maffigt Shakespearedrama under vattnet och tidlösa motiv kommer till ytan!

Aquaman plaskar igen! (Och denna gång spelas han inte av en Lego-figur).

Superhjältevärldens svar på Poseidon, en av de allra mäktigaste antika gudarna, har hittat sig själv och sin treudd … och med tanke på att det mesta av planeten Jorden täcks av vatten … Blir inte då Aquaman den mäktigaste superhjälten av idag?

Familjekonflikter står i centrum och blandas med en modern Svärdet i stenen historia, romance över klassgränserna och en gammaldags matinékänsla. Lägg till detta ett modernt och angeläget miljöbudskap, som verkligen ligger i tiden!

Vad kan bli bättre?

Mysigt matinéäventyr med modernt budskap

Aquaman är inte en enbart en bra superhjältefilm. Aquaman är en bra film. Punkt!

Det här är ett gammeldags, härligt matinéäventyr som innehåller eviga motiv och ett modernt miljöbudskap.

Här finns “the great quest” — hjältarna ska resa Jorden runt och leta efter något urgammalt förlorat objekt.
Här finns “the great romance” — kärlek över alla gränser, sådan som övervinner allt.
Här finns “the odd couple” — motsatser kan attrahera varandra.

För en gångs skull: pojken som växer upp försöker inte leva upp till (och bli som) pappa, utan han försöker leva upp till mammas förebild. Och han ska visa sig värdig att svinga morsans magiska treudd!

Coolaste morsan sedan drakarnas tid

Nicole Kidman gör den coolaste film-morsan sedan Hiccups morsa i Draktränar-trilogin. Hiccups morsa räddar och tränar drakar. Nicole Kidman ger alla sjövidunder pisk.

Och inledningsscenen är fenomenal. När familjen attaceras så är det morsan som plockar fram treudden och skyddar man och barn. Obytta roller? Nej, för tusen, så ska det ju vara, det är ju hon som är drottningen av Atlantis och har superkrafterna!

(Och som Rudyard Kipling skrev: The female of the species is deadlier than the male. Mucka inte med morsan! Reta inte upp en björnhona med ungar! De är livsfarliga!)

Kärlekshistorien mellan drottningen och fyrvaktaren är så vacker, det är verkligen en episk romance, helt i klass med de som fanns under Hollywoods guldålder, det här är Casablanca-klass men med ett lyckligt slut!

Omaka par och Pinocchio-flirt

Det udda paret Aquaman och Meera är ett omaka par som verkligen passar ihop — och Meera är verkligen kick-ass, hela filmen igenom. Aquamans Pinocchio-stunt är också väldigt roligt.
Dejten när de äter rosor i Italien är både rolig och romantisk. Varför inte äta rosor, när man kan äta äpplen? Under vattnet går man ju knappast runt och luktar på saker …

Konflikten mellan två bröder (eller halvbröder) är väl uppbyggd och första fajten dem emellan ställer filmen Gladiator i skuggan. Det intressanta är att ingen av dem egentligen är ond — de är bara väldigt, väldigt förbannade. Båda två. Och det kan man ju vänta sig. Efter vad de har varit med om.
Undervattenshederskulturen kan göra vem som helst förbannad.

Finalen är precis så spektakulär som en final kan vara, när allt blir rätt.

Julie Andrews som mäktigaste varelsen under havet

Julie Andrews är förresten helt fantastisk som havsvidunder — hon har en väldigt maffig röst som passar till havets mäktigaste varelse!

Filmen Aquaman är så vacker, så bra, så rolig, så romantisk och så spännande, att man gärna vill dyka in en gång till.

Här finns också massor av extramaterial, så man kan njuta ännu mer av de spektakulära miljöerna.

Skriven 2019-06-28

print

Våra samarbetspartners