TENTAKEL, Medley, Malmö den 27 mars 2024 – meditativ krautrock med Ebbot på sång

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Pontus Torstensson är mannen bakom enmansbandet Tentakel som med hjälp av triggade och riggade trummor låter som en hel orkester hade denna kväll ytterligare två man med sig för att kunna vidga sin ljudbild ytterligare.

På akustisk gitarr och röst den icke helt okände Ebbot Lundberg och en snubbe på sitar som jag aldrig lyckades få namnet på. Sitarsnubben får han härmed heta.

Långa och utsvävade låtar

Efter några minuters försiktigt trummande drog den hypnotiska krautrock-orkestern igång och man kände hur man förflyttades bort till något annat universum. Vår man bakom trummorna drev på hårt och stå stilla till detta skulle jag vilja påstå var omöjligt. Jag vill ha det till att första låten var Cydonia som är från senaste albumet. På albumet är den knappt fyra minuter. Live blev den nog runt tjugo.

Influenser från 70-talet

Läser i andra recensioner att musiken jämförs med bland annat Magma och säger jag inte emot. Slänger vi in lite Steve Hillage, Heldon och Hawkwind så hänger de mer initierade med på vad som menas. Ebbots sång/ylande gav ytterligare en dimension till detta.

Dansant och hypnotiskt

Nästa låt presenterades som ”vår nästa sommarhit”. Venera 66 var titeln på det här sitardrivna verket. Snyggt visslad melodi av Ebbot. Ja, lite hitkaraktär hade den kanske.  Eller inte. Det är repetitiv musik där det i avsaknad av verser o refränger ges möjlighet att sväva ut i all oändlighet. Och konsten att töja ut längden på låtarna har jag redan förklarat att de besitter. Efter en dryg halvtimme hade de spelat genom två låtar.

Kosmisk kraut med sitar

Den kosmiska irrfärden fortsatte och vår hårt drivna trumslagare tryckte på knappar och drog i gång det ena grymma beatet efter det andra. Åter med hjälp av Ebbots mörka stämma som med ekoeffekter fyllde scenen. Alltmedan sitaren med sitt speciella sound fyllde på på sitt sätt. Stommen i musiken fanns där men det kändes som att det var mycket plats för improvisationer och påhitt under resans gång.

Ebbots ylande och sitarsolon

Autohypnos var även den från senaste plattan. Passande titel för den här kvällen om inte annat. En ganska dansant låt faktiskt. Med Ebbots ylande och sitarsolon hade även denna nästan en hitkaraktär. Jag sa nästan. Vakuum Parade med suggestiv och släpande rytm lämnade ingen oberörd.

Den eminenta trion tackade för sig men kom efter några minuter tillbaka och vi fick ytterligare lite meditativ men hård driven krautrock.

Lite sammanfattning kanske

Förutom bandet Tentakel är Pontus Torstensson med i banden URAN och The Exorcist GBG. Att Ebbot Lundgren är med live är ingen tillfällighet då senaste plattan är skriven i samarbete med vår kaftanman.

Musiken som bjöds på denna kväll var snyggt arrangerad och trots de långa utsvävade partierna höll det sig ändå inom ramarna. Den ändå lite udda kombinationen med sitar, röst, akustisk gitarr (med effekter) samt då alla trumbeats blev en väldigt medryckande upplevelse med mycket sväng.

print

Våra samarbetspartners