THE 69 EYES, Plan B, Malmö den 17 mars 2024 – goth’n’roll med mycket attityd

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Till introt av Elvis Heartbreak Hotel klev fem svartklädda män upp på scenen och ägde Plan B inom loppet av tio sekunder.

De här finnarna kan sin gothrock och har sen 1989 både stilmässigt, med svärtan i musiken, kläderna och håret förfinat sitt hantverk allt efter åren har rullat på.

Svart och taktfast

Bandet öppnade bredbent med Devils och efter ett litet ”Hejsan Malmö”, gick de direkt vidare med Feel Berlin. Taktfast med köttigt riff kombinerat med en snygg gitarrmelodi. En frontman i långt svart hår och solglasögon blir är alltid coolt. Har man dessutom en mörk stämma på det blir det riktig goth’n’roll.

Hitkavalkad

Kvällens setlist var verkligen en kavalkad av hits och de lagom snabba låtarna passade utmärkt att stå och digga till. Skulle säga att det var nog omöjligt att stå stilla till detta. Death of Darkness och Drive var ytterligare bra exempel på deras förmåga att skriva enkla men medryckande låtar.

Fler band i samma genre

Vet inte om det ger så mycket att förklara hur de låter, men gillar man Sisters of Mercy, The Mission eller The Cult är det i samma genre. Fast känner man till något av dessa band lär man inte ha missat The 69 Eyes heller. Sa jag Type O Negative? Nu gjorde jag. Och svetten började rinna när de körde Never Say Die då de manglade på rejält.

Hyllning till Malmöband

Ett band som de själva hyllade extra mycket var ju Funhouse, Malmös egna goth’n’roll-band som hade sin storhetsperiod på 90-/00-talet och som jag uppfattade dedikerade de låten Gothic Girl till våra hjältar från Malmö.

Funhouse har ju legat i träda men vad jag läst är de igång med nytt material vilket vi självklart ser fram emot. Varför var inte de förband ikväll?? Hade ju suttit som en smäck. Ytterligare ett band som tydligen betytt mycket för våra finnar är svenska The Leather Nun, eller Lädernunnan som de hette från början. Vår frontman rekommenderade oss att lyssna på detta band. Alltid bra med lite musiktips.

Lite återhållsam svartrock

Burn Witch Burn ångade på för fullt medan det blev lite mer återhållsamt i Wasting the Dawn. Kan det bli mer goth än en låt som heter I Love the Darkness in You? Tunga riff och publiken sjunger med för fulla muggar. Snyggt intro och taktfast beat till Dance d´Amour. Om möjligt ännu mer bredbent rock.

Tiden går fort när man har roligt och helt plötsligt var det sista låten på ordinarie set med titeln Brandon Lee. Förmodar att det är filmen The Crow som inspirerat bandet.

Största hitsen sparas alltid till sist

Som vanligt har man kollat setlisten så att de skulle köra två låtar till blev ingen överraskning. Förmodar att de ser Gotta Rock och Lost Boys som deras största framgångar.

Och sammanfattningen då?

Att se det här bandet live var verkligen en positiv överraskning även om jag inte trodde något annat. Den här attityden och coolheten live är bara så skön. Då inte bara från frontmannen utan övriga på scen med. Bra ljud dessutom. Och även outro-musiken blev det Elvis, som redan på 50-talet färgade håret svart, vilket alltså gör honom till den första svartrockaren… och se till att lyssna på Funhouse!

print

Våra samarbetspartners