CARAVAGGIOS SKUGGA – mustigt och färgstarkt, men också förvirrande

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: L´ombra di Caravaggio (Caravaggio’s Shadow)
Regi: Michele Placido
Skådespelare: Riccardo Scamarcio, Louis Garrel, Isabelle Huppert, Micaela Ramazzotti, Tedua
Land: Italien, Frankrike
År: 2022
Genre: Biografi, Drama, Historia
Längd: 120 minuter
Format: DVD
Distributör: Njuafilms
Betyg: 3

Det visade sig att det skulle bli svårare att skriva om den här filmen än jag räknat med, detta av ett oväntat skäl.

Detta är en helt ny DVD-utgåva av en film från 2022. Men – bilden på utgåvan är undermålig. Usla kontraster, ibland ser det lite lågupplöst ut, ibland hänger inte bilden med när folk rör på sig. En del tidiga DVD-utgåvor från 90-talet kunde se ut så, något jag upptäcker när jag ser om de få riktigt gamla utgåvor jag har kvar. Jag antar att bilden är för hårt komprimerad.

Förstörde helhetsupplevelsen

Detta är synd, eftersom den italienska Caravaggios skugga är en film om “bilder”, om “konst”, det är en “visuell” film. Jag satt genomgående och irriterade mig på bilden, vilket förstörde helhetsupplevelsen.

Dog under mystiska omständigheter

Jag skulle ljuga om jag hävdade att jag vet mycket om den italienske barockmålaren Caravaggio, som föddes 1571 och som dog under mystiska omständigheter 1610, och vars egentliga namn var Michelangelo Merisi. Jag är bekant med hans tavlor, åtminstone några av dem, men det är allt. Jag har inte sett Derek Jarmans film Caravaggio från 1986.

Tvingades hålla sig gömd

Caravaggio var en kontroversiell konstnär när han levde, han använde prostituerade och löst folk som modeller, något kyrkan inte uppskattade, han var ute på stan och slogs och levde jävel, och till slut tvingades han hålla sig gömd. Kyrkan skickade ut en agent som gick under namnet L’ombra, Skuggan, som skulle nysta i fallet Caravaggio.

Det hoppas fram och tillbaka i tiden

Det är skådespelaren Michele Placido, som vi känner igen från bland annat TV-serien Bläckfisken, som regisserat den här filmen, han är även inblandad i manuset. Han har gjort en icke-linjär film, det hoppas fram och tillbaka i tiden, ibland hade jag allt lite svårt att hänga med i handlingen, jag förstod inte alltid om det var dåtid eller filmens nutid.

Mustigt och färgstarkt

Riccardo Scamarcio spelar Caravaggio. Fransmannen Louis Garrel spelar L’ombra, han och fransyskan Isabelle Huppert, som också är med, är dubbade till italienska.

Det är en mustig film. Ofta ser det här ut som en tecknad serie av Milo Manara. Det är färgstarkt men också smutsigt. Det är gott om naket, det är gott om sexscener, här finns orgier. Ibland ser filmbilderna ut som Caravaggios målningar.

Tjusig att titta på med bra bild

Jag önskar verkligen att bildkvaliteten vore bättre. Utgåvan gör inte filmen rättvisa. Jag antar att filmen är lika förvirrande även med perfekt bild, men med bra bild hade den om inget annat varit tjusig att titta på.

print

Här kan du se Caravaggios skugga (2022)

Våra samarbetspartners