FRANKENHOOKER – ”Jättekul” billig 80-tals skräck, modell grindhouse

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Frank Henenlotter
Skådespelare: James Lorinz, Joanne Ritchie, Patty Mullen, J.J. Clark, C.K. Steefel
Land: USA
År: 1990
Genre: Komedi, Science Fiction, Skräck
Längd: 85 minuter
Format: Blu-ray
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

Frank Henenlotters Frankenhooker från 1990 visade sig vara roligare än jag mindes den som. När den var alldeles ny såg jag den på VHS hemma hos en kompis i Partille och vi skrattade glatt medan vi drack blaskig öl. Jag såg om filmen för ett antal år sedan och tyckte då inte att den var jättekul – men kanske var jag på dåligt humör, kanske såg jag en kass utgåva. För den här filmen är jättekul.

Lite ojämn regissör

Jag har aldrig träffat den inbitne New York-bon Frank Henenlotter, men han verkar vara en kul och trevlig kille. Han brinner verkligen för det han ägnar sig åt, det vill säga B-film och filmhistoria, främst flydda tiders Times Square.

Som regissör är han kanske lite ojämn, han har inte gjort speciellt många spelfilmer, Basket Case från 1982 var hans första och den är antagligen fortfarande hans mest kända film. Hans senaste film, Bad Biology från 2008, tyckte jag inte alls om, kanske bör jag se om den. Frankenhooker är antagligen Henenlotters bästa film.

Väcka liv i hjärna i en glasburk

James Lorinz spelar den unge Jeffrey Franken, som likt dr. Frankenstein ägnar sig åt medicinska experiment, bland annat försöker han väcka liv i en hjärna i en glasburk. Han ska gifta sig med den söta Elizabeth (Penthouse-modellen Patty Mullen), men under en grillfest i trädgården råkar Elizabeth bli överkörd av en gräsklippare och hackas i småbitar. Hennes huvud återfinns inte.

Exploderar av crack

… Detta beror på att Jeffrey sparat Elizabeths huvud. Han tänker nämligen bygga en ny Elizabeth. Dock behöver han fler kroppsdelar. Han åker till horstråket och ordnar en fest med en massa prostituerade. Han bjuder dessa damer på crack – en variant han själv uppfunnit. När man röker hans crack exploderar man. Ett helt gäng horor exploderar, Jeffrey samlar ihop alla kroppsdelar och tar dem till sitt laboratorium, där han sammanfogar dem till en ny version av Elizabeth.

Den återupplivade Elizabeth blir dock allt annat än perfekt. Dels ser hon förstås märklig ut, men det första hon gör är att bege sig till horstråket, där hon klampar runt och skriker ”Want a date? Have you got money?”. Jeffrey far efter för att styra upp allt.

Producerades av The Exterminator-regissören

Frankenhooker filmades 1989 och ser ut som en 80-talsfilm, estetiskt påminner den en hel del om Stuart Gordons tidiga filmer, med knalliga pastellfärger och neon. Dock känns Henenlotters film lite skitigare och den är inte lika polerad – vilket kanske bland annat beror på att filmfotograf var mannen som filmade den smutsiga The Exterminator. Frankenhooker producerades av The Exterminator-regissören James Glickenhaus.

Omsjungen strippa från Stockholm

Dessutom är Frankenhooker även en exploitation-film. Den innehåller sådant som brukade visas på New Yorks mest nedgångna biografer. Framför allt innehåller den en massa naket. De prostituerade spelades av porrskådisar och strippor – en av dem är Gittan Goding, omsjungen strippa från Stockholm som medverkade i två amerikanska filmer vid den här tiden. En massa våld finns här också, men allting är väldigt ”cartoony”, som det heter, och effekterna är uppenbara.

Ny film efter 34 år

Patty Mullen är fantastisk i titelrollen. Det är synd att hon bara gjorde ett fåtal roller – men hon har visst en ny film på gång, hennes första på 34 år. Mullen är otroligt charmig och rolig, och hennes grimaser är obetalbara. Jag skrattade högt åt mycket i den här filmen.

Har nog alltid sett lite skitig ut

Bildkvalitén på denna nya Blu-ray får väl sägas vara okej. Jag tror att det är svårt att få filmen att se bättre ut, den har nog alltid sett lite skitig ut, och själva grindhousekänslan blir bättre och mer påtaglig. Filmen inleds med (en sliten) Troma-logga, men låt inte detta avskräcka, Troma verkar bara ha distribuerat filmen vid något tillfälle.

Denna utgåva innehåller en massa trevligt extramaterial, bland annat en 39 minuter lång dokumentär.

Basket Case-filmerna är också på gång från Studio S.

print

Våra samarbetspartners