BAAL, Amager Bio, Köpenhamn den 1 mars 2024 – danska veteraner alltjämt lika storslagna och oförutsägbara

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Luciano Pavarottis stora ”hit”, arian Nessun Dorma, hämtad från Puccinis opera Turandot fick öppna kvällens Rockopera-fest.

Samtidigt var det utsålt på Amager Bio, så visst var det upplagt för en fantastisk stämning från första stund med Baal i fredags.

Fängslades för trettio år sedan

Såg bandet första gången för trettio år sedan på Roskilde Festivalen, och redan då blev jag ett fan, som fängslades av deras fantastiska liveuppträdande. Detta har inte minst med frontmannen Bjørn Fjæstad att göra. Han har en närmast osannolik förmåga att skapa stämning samtidigt som rösten låter lysande.

Senaste nytt från nya albumet

Spelningen inleddes ett par nummer från alldeles färska albumet Circles; That I Know To Be True och O Wake Me Up. Här talar vi om två lugna melodiska sånger i välkänd Baal-stil.

Något som visade sig vara en fin början. Publiken var nämligen med på noterna direkt. Det kunde höras glada tillrop, allsång och god stämning, rent allmänt.

Extremt stämningsfullt

Totalt fem nya låtar avverkades, och för egen del blev jag helt salig över ännu en soft sak, Slowly. Att hävda att det lät extremt stämningsfullt där och då vore ett understatement. För gåshuden vandrade utan problem ner för ryggraden.

Var ”bättre än alla andra” förr

Fjæstad pratade vid något tillfälle om att vara tillbaka i Köpenhamn. ”Vi är ett Köpenhamnsband”, sade han och berättade om hur allt började en gång i tiden. På den tiden var de ”bättre än alla andra”, erkände den leende sångaren. Men nu med ålderns rätt nu har de blivit både känsligare och vuxnare i sin attityd.

Har byggt upp ett rykte

Å andra sidan har det funnits anledning för sällskapet att vara säker på sin sak. I ett kvarts sekel har de byggt upp ett rykta om sig att vara ett av landets absolut bästa liveband, och de har under årens lopp skaffat sig en trofast och hängiven publik.

Mer välspelad och levande än någonsin

Inte så konstigt kanske på ett sätt. För klassen har liksom alltid varit hög, och fredagens konsert fungerade som en bekräftelse på att bandet kanske är mer välspelande och levande än någonsin. Inte minst ter de sig fortfarande lika storslagna och oförutsägbara i sitt uttryck.

Klassiker

Synd bara att det inte blev så många rockiga nummer denna afton, men vi fick i alla fall höra klassiker som Bubble Fake, Bikerhead, Fall And Rise, King Media och smått Bowiedoftande The Last Show on Earth.

Vägrar att drunkna i nostalgi

Så det tål att upprepas; Baal är fortfarande ett av Danmarks absolut bästa liveband. Men de vägrar uppenbarligen att låta allt drunkna i mer nostalgi än nödvändigt. Det är därför bandet valde att ge ut Circles, det första livstecknet med nytt material på knappt fyra år. För det här bandet sätter alltid siktet framåt. Utan att för den sakens skull tappa bort den där genuina Baal-andan.

Skrivet med benäget bidrag av Belinda Hildebrandt

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners