ONDSKAN – övertydlig, men en liten milstolpe i svensk film

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Engelsk titel: Evil
Regi: Mikael Håfström
Skådespelare: Andreas Wilson, Henrik Lundström, Gustaf Skarsgård, Linda Zilliacus, Jesper Salén
Land: Sverige
År: 2003
Genre: Drama
Längd: 113 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

Filmen fick en miljon biobesökare, den såldes till 130 länder och blev Sveriges bidrag till Oscarsgalan (nominerad i kategorin Bästa internationella film). Andreas Wilson hyllades i sin filmdebut. Rutinerade Gustaf Skarsgård och Kjell Bergqvist fick också flera skopor beröm. Det blev också  Guldbaggevinster för filmen, för bästa foto och bästa scenografi och årets bästa film.

Nu finns Ondskan restaurerad i nyutgåva så att alla kan beundra det prisvinnande fotot utan skönhetsfläckar. Och filmen överträffar fortfarande tv-versionen som kom tjugo år senare och som har blivit alldeles för lång och för omständlig med pratiga inramningar till varje avsnitt.

Har själv mobbat

Ondskan handlar om mobbing, på flera olika nivåer och i flera olika sammanhang. På den fina internatskolan vägrar Erik att bli ett offer för den systematiska pennalismen, han slår tillbaka. Men hur har Erik hamnat på skolan i fråga? Jo, genom att själv mobba folk på sin gamla skola.

Zuckerberg ansvarig för självmord

Fokus ligger på fysiskt våld, vilket idag känns särskilt otidsenligt när mycket mobbing flyttat ut på nätet. Nyligen höll föräldrar Mark Zuckerberg (Facebook-Meta) ansvarig för deras barns självmord i en officiell utfrågning i Washington, januari 2024. “You have blood on your hands” var en klassisk replik.

Nya Mean Girls har också tagit med möjligheterna med mobbing genom teknikens nya under. Tjugo år efter originalet.

Lika nyanserad som en pappersdocka

Ondskan blir dock kvar i det förflutna, både i denna nygamla film och i en ny tv-serie. Män som pucklar på varandra. Blod på händerna är ingen metafor.

Och Erik är ungefär lika nyanserad som en platt pappersdocka med superhjältedrag, ett fel som många av Jan Guillous pappersskapelser har. Erik, Hamilton eller Arn … alla är de lille Jan på olika sätt.

Onyanserad och övertydlig titel

Med tanke på vad som pågår i världen idag är Ondskan en överdriven, onyanserad och övertydlig titel. “Toxiska beteendemönster” hade förmodligen varit mindre säljande.

Mikael Håfström fick en Hollywoodkarriär efter Ondskan. Så vad man än tycker om den övertydliga handlingen, visst var Ondskan en liten milstolpe i svensk film.

print

Här kan du se Ondskan (2003)

Våra samarbetspartners