DEPECHE MODE, Royal Arena, Köpenhamn den 10 februari 2023 – inte illa alls, och definitivt bättre än i somras

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Så var det dags för vintervarvet av Depeche Modes Memento Mori-turné. Det var ju bara lite mer än sex månader som gruppen besökte Köpenhamn senast. Då var det Parken som gällde och denna gång är det den betydligt mindre Royal Arena som gäller – från kring 30.000 till runt 10.000 lapp på luckan hur som.

Vad jag inte riktigt gillade med Parken-spelningen var att stället kändes för stort för gruppen, ch ljudet var väl inte det bästa heller. Den här gången fanns hoppet att Royal Arena skulle passa bandet bättre.

Väl på plats verkade det som om de flesta ur kvällens publik också befann sig i Parken, och jag kunde inte låta bli att undra om de hade samma tankar som jag inför kvällens spelning.

Knappast något för den stora publiken

Innan Depeche Mode gick på fick brittiska Nadine Shah äran att värma upp publiken. Nadine släppte nyligen sitt femte album och avverkade ett par låtar både från detta, samt en del äldre gods. Ljudbilden var definitivt alternativ, dock inte helt oäven men knappast något för den stora publiken. Tror Nadine och hennes lite säregna röst funkat jäkligt bra på ett mindre ställe typ Pumpehuset.

Fun fact om Nadine – hon var kompis med Amy Winehouse. Sedan var samspelet med publiken var i stort sett obefintligt.

Bättre ljud än i Parken

Depeche Mode körde igång med den tunga industrimalande My Cosmos Is Mine på en nästan helt nedsläckt scen. Dock tändes det upp under Wagging Tongue. Därefter kom idel singelhits från det förra årtusendet, och redan här kunde konstateras att ljudet tedde sig betydligt bättre än i Parken.

Försök att interagera

För övrigt passade scenen på Royal Arena Dave Gahans persona mycket bättre då han inte rör sig speciellt mycket över större ytor. Istället snurrar han mest runt på samma ställe.

Det var nog först under Everything Counts som publiken verkligen tände till i samband med att Dave Gahan gjorde ett liter försök till att interagera med publiken. Han kämpade sedan för att behålla stämningen under Precious men då tvärdog alltihopa.

Cigarettändarstämning rådde

Martin Gore tog över leaden i akustiska versioner av Strangelove och Somebody, kompade av endast ett piano. Martin fick även hjälp av publiken, och här rådde det allt något av cigarettändarstämning i lokalen.

Publiken vaknade åter till liv under Behind the Wheel som bandet dedikerade till deras numera bortgångne originalmedlem Andrew Fletcher, varpå efterföljande Black Celebration framfördes i en lite omgjord version.

Ordinarie setet avslutades med Enjoy the Silence även denna var i en något omarbetad version.

Gedigen trojka drogs i långbänk

Efter en kortare paus kom bandet åter och kvällens tre sista nummer bestod av den gedigna trojkan Just Can’t Get Enough, Never Let Me Down och Personal Jesus. Dock måste tilläggas att bandet drog dessa i långbänk aningen för länge.

Kvällens bäst klädda besökare var utan tvekan killen som gick i kungakrona och mantel à la Enjoy The Silence-videon.

Flest låtar från Memento Mori

Vad beträffar kvällens setlista så var den väldigt lik sommarens dvs låtarna sträckte sig genom hela gruppens karriär från debuten Speak & Spell till förra årets Memento Mori, som var den platta som representerades av flest låtar (tillsammans med Songs of Faith and Devotion från 1993).

Dock var det lite fler 80-talslåtar nu än i somras. Att sedan plattan Playing the Angel hade med tre låtar begriper jag inte, och det var jag inte ensam om med tanke på publikens respons på dessa.

Lagom till 45-årsjubiléumet

Men för nu att sammanfatta det hela; proffsigt och bra är väl de adjektiv som ligger närmast till hands.. Inte alls illa, med andra ord, och detta lagom till det stundande 45-årsjubiléumet. Men nu går det också att fastställa att bandet passar bättre in på arenorna än på en stadion.

Med detta sagt så är det 80-tals materialet som är det mest populära i repertoaren så nu när Speak & Spell fyller 45 om två år, 2026, hade det då inte varit kul att köra plattan rakt upp och ner. Sedan kan man bara fylla ut setlistan med material från de nästföljande plattorna. Bara en tanke…

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners