DEPECHE MODE, Parken, Köpenhamn den 27 juni 2023 – kom ihåg att du är dödlig

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Depeche Mode är en grupp jag följt genom hela deras karriär. Det började 1981 när jag och min polare Eddie fick tag på en obskyr samlingsskiva som hette Some Bizzare Album och där artister som Depeche Mode, Soft Cell och The The skivdebuterade. När Depeche Mode senare samma år släppte singlarna Dreaming of Me, New Life och Just Can’t Get Enough var jag fast.

Sommaren därpå befann jag mig i London och givetvis tog jag mig till 16 Decoy Avenue, som var Mutes adress på den tiden. Det visade sig vara grundaren Daniel Millers barndomshem. Mute hade lämnat, men Daniel Millers mamma var kvar och bjöd in mig på en kopp te…

Polaren startade eget synthband

Ett av mina bästa konsertminne med Depeche Mode var när jag såg dem i Pasadena på Rose Bowl den 18 juni 1988, konserten blev ju förevigad under namnet 101. Visst ja, polaren Eddie blev så fascinerad att han startade sitt eget lilla synthband – Page.

Gitarrist med full distortion

Innan Depeche Mode gick på fick den för mig okända Jehnny Beth äran att öppna kvällen i Parken. Soundet påminde lite om Siouxsie and the Banshees blandat med industritechno och EDM. Beth hade med sig en gitarrist som körde med full distortion, och när han lade gitarren åt sidan körde han keyboard.

Ljudet inte det bästa

Trion på scen kompletterades av ytterligare en keyboardist, Malvina Meinier och även hon hade dubbla roller då hon även körde bakgrundssång samt fick köra sin egna Brat. Ska nog kolla upp Beth mer på Spotify då ljudet var väl inte det bästa. Min gissning är att de planerade en utomhuskonsert men då vädret var lite osäkert hade arrangören valt att stängs taket.

Åter en turnerande kvartett

Depeche Mode öppnade med My Cosmos Is Mine från nya plattan Memento Mori (latin för kom ihåg att du är dödlig) som utgör stommen för denna turné. Albumet ska ju som bekant ses som en hyllning till den nyligen bortgångne originalmedlemmen Andrew Fletcher.

Den stora frågan var ju om gruppen som nu blivet en duo (Dave Gahan och Martin Gore) skulle fortsätta eller inte. Nu vet vi svaret. Depeche Mode började som bekant som en kvartett, och efter Vince Clarks avhopp blev de en trio. Se kom Alan Wilder in ett antal år och gruppen var åter en kvartett. Tills Wilder sa tack och hej. Hur som haver är gruppen nu åter en turnerade kvartett med de långtida extra musikerna Peter Gordeno på gitarr, synth, bas och lite till samt trummisen Christian Eigner.

Ingen kväll den andra lik

Depeche Mode kastar gärna om en del i setlistan, så ingen kväll är den andra helt lik. Så även denna kväll då vi fick höra My Favorite Stranger och Question of Lust istället för Speak To Me och Home. Dessutom skulle Condemnation spelas som extranummer (enligt setlistan jag fick av bandet) vilket de gjort sporadiskt under denna turné. Fast den glömde de troligen.

Få 80-talsklassiker

Som sagt tidigare så låg fokuset på den nya plattan, men även en hel del andra låtar kom från 2000-talet. Även 90-talet var väl representerat. Dock var det väldigt få 80-tals klassiker med, men det var ju självklart dessa som gav bäst publikrespons. Gensvaret som de fick under Everything Counts nådde de inte upp till under det ordinarie setet igen. Inte ens under World In My Eyes som dedikerades till Andy Fletcher.

Det fick dröja till andra extranumret. Ja det är väl uppenbart vilken låt det var – den man inte kan få nog av… Just Can’t Get Enough. Sedan var,som en kollega brukar säga, manegen krattad för Never Let Me Down och Personal Jesus. Okej, Stripped och Enjoy The Silence fick hyfsat bra gensvar.

På tok för liten scen

Ja, hur summerar man nu detta. Volymen kändes fortfarande allt för generös. Om sedan det berodde på taket eller inte vet jag inte, men scenen kändes på tok för liten för Parken. Frågan är om inte Royal Arena hade varit en bättre konsertupplevelse. För egen del hade jag Golden Circle-biljetter, som gav mig access längst framme på golvet. Ändå såg jag knappt något alls av bandet på scenen.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners