HÅKAN BRÅKAN 2 – god matináction med en Emil i moderniserad form

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ted Kjellsson
Skådespelare: Silas Strand, Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Khanya Bjurenstedt Waern, Mario Mustafa
Premiär: 2024-02-09
Betyg: 3

Såg aldrig det första rebootförsöket av Håkan Bråkan, men efter att nu ha skådat den oundvikliga ”tvåan” var det rätt lätt att konstatera att medan systerrullarna om Sune börjat trampa oroväckande mycket vatten så håller Håkan Bråkan 2 habil familjerulle-klass.

Inte minst är det lätt att känna att föräldrarna Karin och Rudolf i Sissela Benns och Fredrik Hallgrens skepnader både är roligare och känns avsevärt mer naturliga och avslappnade som målsmän åt rackarungen Håkan än åt charmören Sune. Vilket förstås i sin tur beror på att de har en mer aktiv roll i dumheterna här. Vilket de utnyttjar väl här. I positiv mening då, alltså.

Vill väl trots allt

Fast stjärnan i sammanhanget är självklart Håkan Bråkan själv, och Silas Strand som förkroppsligar gossen är faktiskt ett busfru man inte behöver bli irriterad på. Även om man mycket väl kan förstå omgivningningens frustration ibland. Det är lite som Emil i Lönneberga i moderniserad form. Han vill väl. Trots allt.

Att göra knopar inte grabbens melodi

Också blir Håkan hjälte till slut oavsett vilket. Som här där mamma och pappa ställer ultimatum till honom att fixa en vecka på scoutläger med glans om han nu verkligen vill ha ett husdjur.

Motvilligt antar Håkan utmaningen, så med vännerna Isabella och Beiron i släptåg och föräldrarna som vakande öga infinner han sig på lägret. Och tycker det är urtrist. Att lära sig göra knopar är inte den här grabbens melodi.

Jakt på gömd skatt

Två individer i arbetskläder fångar dockt hans intresse. De är bara två ex-tjuvar som gör samhällstjänst, försäkrar lägerbossen Tess. Men Håkan tycker sig se bevis på motsatsen, och så är cirkusen igång. Snart är jakten på en gömd skatt inledd. Föranledd av en karta den inte alltför dynamiska skurkduon tappar framför nästan på Håkan.

Så i vanlig ordning har Håkan rätt för sig, men både folk och fä hinner tappa förtroendet för honom på vägen innan de inser sanningen. Och han själv samtidigt hunnit be om ursäkt för sitt tidvis väl gåpåiga beteende.

Pinsamheter med avsändare de vuxna

Hyfsat rappt är det hela dock oavsett vilket. Sedan kommer man trots allt ganska långt med lite god matinéaction, en nypa uppbyggliga budskap utan pekpinnar och skoj klanterier och pinsamheter med avsändare de vuxna. Det är i alla fall de patenterade ingredienserna i ett nötskal i sådana här sammanhang. Så även här.

Den korkade skåningen

Extra plus också här för det gnabbande bovparet Magnus Sundberg och Anders Jansson i allmänhet och den sistnämnde i synnerhet. Jansson må ge den korkade skåningen ett smått ovälkommet nytt ansikte. Fast han snor samtidigt varenda scen han är med i, så det får det vara värt.

print

Våra samarbetspartners