GÖTA KANAL ELLER VEM DROG UT PROPPEN – i princip bara en rad sketcher utan tajming och poänger

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Hans Iveberg
Skådespelare: Janne Carlsson, Kim Anderzon, Stig Ossian Ericson, Yvonne Lombard, Nils Eklund
Land: Sverige
År: 1981
Genre: Komedi
Längd: 96 minuter
Format: Blu-ray
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 2

I början av 1980-talet kom det en rad oerhört populära svenska komedier, filmer som folk fortfarande ser om och citerar. Sällskapsresan och Varning för Jönssonligan är två av dem, Göta kanal eller vem drog ur proppen? är en tredje. Två av dessa följde även den märkliga trenden med undertitlar – Sällskapsresan hade tillägget Eller finns det svenskt kaffe på grisfesten?

Av någon anledning såg jag aldrig Göta kanal på bio när den kom 1981. Första gången jag såg den var, om jag inte minns fel, på Lindvallens intern-TV ett eller två år senare. Lindvallen är den där skidanläggningen i Sälen. Jag åkte skidor på den tiden. Vi satt två familjer i stugan vi hyrt och tittade på Göta kanal – och vi skrattade nog pliktskyldigast. ”Ha ha, det är Loffe!” – på den tiden räckte det ibland med att Janne Carlsson var med, oavsett vad det handlade om.

Varför så älskad

Jag har sett Göta kanal några gånger sedan dess och försökt komma underfund med varför denna amatörmässiga film är så älskad – det är en prestation att den lyckats få tre senkomna uppföljare som är ännu sämre. Jag har inget svar. Göta kanal är en tråkig film.

Ja, ni har väl alla sett den här filmen, så jag behöver inte redogöra för handlingen i detalj – men handlingen är enkel. En arabisk shejk vill köpa tusen svenska motorbåtar. Jobbet kommer att gå till en av två konkurrerande båtbyggare – Anderssons båtvarv, som är filmens snälla hjältar, och de onda kapitalisterna Uniship. De ska tävla om jobbet – en båttävling längs Göta kanal, först i mål i Göteborg får jobbet. En scen där tävlingen utlyses saknas, filmen hoppar direkt från en båtmässa, där Magnus Härenstams kronofogde jagar Janne Carlssons båtbyggare Andersson, till tävlingens start.

Sketcher ofta utan poäng

Göta kanal består i princip bara av en lång rad sketcher, ofta helt utan tajming, ofta helt utan poäng, och påfallande ofta slutar det med att någon trillar i vattnet. En scen slutar med en enorm explosion vilken ingen borde överlevt, men det gick bra för alla. Personen som sitter i bilen som krossas på Blu-ray-omslaget överlever också, mot alla odds.

Obegriplig scen med Magnus Härenstam

Filmens populäraste figur är nog Svante Grundbergs olycksdrabbade kanotist, han dyker upp med jämna mellanrum och får sin kanot förstörd, eller trillar i vattnet, och jo, han är rolig. Svante medverkar även i en besynnerlig scen där Magnus Härenstam stannar sin bil, kliver ur den, och ska gå bort till Anderssons båt för att utmäta den. Kanotisten står i vägen och säger ingenting. Härenstam håller en lång utläggning om varför han måste komma fram. Scenen slutar helt obegripligt med att Härenstam går tillbaka till sin bil och kör därifrån – istället för att bara gå förbi Svante och fram till båten.

Kim Anderzon nakenbadar

Mycket i filmen är precis lika konstigt som nyss nämnda scen. Nils Eklund dyker för att sabotera Anderssons båt. Då nakenbadar Kim Anderzon framför Eklund och han kommer av sig. Fast tydligen hade han lyckats göra något med propellern ändå. En lång sekvens utspelar sig, utan större anledning, på en grekisk fest. Där sitter Anna-Lotta Larsson och är spåkvinna. En massa väldigt kända skådespelare flimrar förbi filmen igenom, oftast i minimala roller.

Ful film med fult filmfoto

Det är dåligt väder i större delen av denna sommarfilm. Grått och mulet. Rent allmänt är det en ful film med fult filmfoto, precis som Varning för Jönssonligan. Jag tyckte att den var märkligt ful redan första gången jag såg filmen. På omslaget till denna Blu-ray står det att det är en nyscannad version – men den är fortfarande ful. Bilden är inte bättre än på tidigare utgåvor.

Trevligt återse fina skådespelare

Bland extramaterialet hittar vi några gamla TV-inslag och en dokumentär från när filmen var ny. För drygt 20 år sedan fick jag en DVD-utgåva av Göta kanal vilken innehöll en bra, då nygjord dokumentär (antagligen av Ronny Svensson, det minns jag inte) som var mycket bättre än själva filmen. Den saknas på denna nya Blu-ray.

Trots min kritik kan jag finna ett visst nöjde i att se om Göta kanal – eftersom det är trevligt att återse alla dessa fina, svenska skådespelare, varav många inte längre är med oss. Det är också kul att titta in i 1981 med dess miljöer och tidstypiska detaljer. Pluspoäng för Björn Isfälts käcka ledmotiv!

Extremt märkliga Sköna juveler

Regissören Hans Iveberg fortsatte att producera film tills en bit in på 2000-talet, men han regisserade bara fyra filmer. En av dessa är den extremt märkliga Sköna juveler från 1984, som jag gärna vill släpps på nytt. Den är så osannolikt konstig att den måste ses.

Vill bara visa folk som trillar i vattnet

Lasse Åbergs Sällskapsresan från 1980, den första i serien, alltså, är den svenska film jag sett flest gånger, följd av Picassos äventyr och Mannekäng i rött.

Sällskapsresan nämns ibland i samma andetag som Göta kanal, men det finns en stor skillnad mellan de två filmerna. Båda filmerna består av en rad sammanlänkade sketcher – men Lasse Åberg har något att säga, han betraktar det svenska folket. Hans Iveberg vill bara visa folk som trillar i vattnet.

print

Här kan du se Göta Kanal eller Vem drog ur proppen? (1981)

Våra samarbetspartners