GÖSTA BERLINGS SAGA, Plan B, Malmö den 2 februari 2024 – progressiv högklassig rock att rekommendera

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Konkret musik som kan te sig abstrakt för gemene man: GBS som jag fortsättningsvis kallar bandet för att undvika skrivkramp var efter fyra år tillbaka på Plan B på dagen när.

Skivdebuten var 2006 och bandet har släppt 6 plattor och framförde trevligt nog ett par låtar från den icke namngivna kommande plattan. Förhoppningsvis kommer den i år. Och för att förklara överskriften heter deras senast platta Konkret musik. Jag tolkar det som en väldigt självironisk titel.

Hög musikalisk nivå

Den instrumentala kvintetten öppnade med Konstruktion från albumet Sersophane. Ett hårt drivande beat och snyggt gitarrlir med en medryckande melodi satte direkt en hög nivå på vad som komma skulle.

Även nästa låt, Fort Europa var från samma platta. Denna var dock mycket mer återhållsam med vemodigt elpiano som dominerade med övriga musiker som höll igen lite lagom hemlighetsfullt. Alla musikerna bidrog till att det svängde men då de även hade en extra slagverkare, så blev det extra rytmiskt. Han hade dessutom världens största tamburin.

Kan braka loss på en sekund med full kraft

Nu var det dags att höra en ny låt från kommande plattan. Horst var titeln och var en medryckande låt med snygga riff och melodier. GBS musik bygger ofta på en melodi som repeteras och byggs på. Lika dynamiskt, försiktigt och återhållsamt som det kan vara, så kan det också braka loss med full kraft på en sekund. Många har kanske fördomar om att instrumental musik blir lite stelt då det inte står någon frontgubbe o vrålar men så är det verkligen inte.

Dansant sväng med extra tvist

Svenska hjärtan var titeln till nästa låt, ett om möjligt ännu mer återhållsamt stycke musik. Sen direkt över till Konkret musik från senaste plattan. Stilmässigt någon som skulle vara något lik romsk folkmusik med extra tvist.

Till denna finns det en väldans rolig video som bör kollas in. Handlingen är kortfattat att en snubbe klickar igång låten och ska sjunga karaoke… dock dyker det upp att ”verse 2 – instrumental” och så vidare. Allt medan bandmedlemmarna hänger i baren och kollar lite förstrött på vad som händer.

Snygga melodier som man aldrig vill ska ta slut

2010 kom deras tredje album Glue Works och från denna körde de den nästan 15 minuter långa Island. Jag börjar kanske bli tjatig, men melodierna är tusan så snygga och musiken bara rullar på.

Artefacts från ET EX har ett introparti som ger rysningar. Långsamt och halvsläpigt byggs det upp och man väntar hela tiden på att det ska mullra loss. Closing/To Never Return var från senaste plattan. En bekant till mig som hörde lite av musiken och som aldrig har hört bandet beskrev att det låter spännande och skulle kunna vara soundtrack till nån actionfilm. En tämligen bra beskrivning.

Lite nytt och favoritlåtar

Ännu en ny låt fick vi nu höra. Danskmusik enligt setlisten. En helt klart spännande låt som rev av många applåder. Sersophane skulle jag kunna sätta bland deras top-5 kompositioner. En envis gitarrslinga och hård driven bas. Har man lyssnat på band som Magma uppskattar man garanterat den här låten. När elpianot sätter melodin får jag absolut vibbar till De Futura.

Ännu en klart Magmoid komposition (de insatta begriper vad jag menar). Den korta och snärtiga Basement Tapes som även den har en cool tillhörande video att avnjuta. Med denna låt tackade Gösta Berlings Saga för sig och lämnade scenen.

Inklappade för extranummer

Men inte oväntat så klev de in igen och första extralåten fick bli den återhållsamma A Question of Currency med sitt orgelsound kunde varit något från Moody Blues eller Camel. Sistasista blev Kontrast från albumet Detta har hänt som såg dagens ljus 2009. Lagom dissonant och skulle jag säga King Crimson hade nog ingen sagt emot mig. Och jag korrigerar mig då de körde ytterligare en låt titulerad 354.

Lite sammanfattning kanske…

Kanske lite svår musik för många, men hade man bara tvingat dit dem med förutfattade meningar tror jag de mjuknat efter en stund. Musiken kan verka lite kantig och ”konstig”, men det är så mycket snygga melodier och harmonier så efter en kort stund står man bara där och sugs in musiken.

Drivna och dedikerade musiker

Bandet använder säkert en massa ackord som inte låter jättepoppigt, men i detta sammanhang sitter det perfekt. Sällskapet är drivna musiker som förmodligen inte kunnat överleva många veckor på sin musik, men är ändå så dedikerade. Vilket vi tackar för. 3375 lyssnare i månaden på Spotify lär inte inbringa några större summor.

Men gillar man progressiv högklassig rock med influenser från tidigare nämnda band så rekommenderar jag att lyssna på deras plattor. Samt då att gå och se bandet live.

print

Våra samarbetspartners