BADLAND HUNTERS – välkoreograferade fajter, men trist när det inte är action

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Hwang-ya
Regi: Heo Myeong Hang
Skådespelare: Ma Dong-seok, No Jeong-ee, Lee Joon-young, Ahn Ji-hye, Kim Young-sun
Land: Sydkorea
År: 2024
Genre: Action, Äventyr, Drama
Längd: 107 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en sydkoreansk, postapokalyptisk actionfilm.

Det har producerats en hel del bra genrefilm i Sydkorea de senaste 20-30 åren. Men jag får nog säga att det gjorts fler filmer som inte är något vidare. Filmer som lider av samma problem. De är snygga och påkostade, de är proffsigt gjorda. Men: jag bryr mig inte det minsta om vare sig handling eller rollfigurer. Det är något som saknas i filmerna.

Onda drar runt och lever jävel

Badland Hunters, i regi av Heo Myeong Haeng, en stuntman som regidebuterar med denna film, lider av just detta problem. En jordbävning drabbar Sydkorea. Efter denna katastrof lever befolkningen ungefär som i de flesta andra postapokalyptiska filmer. De bor i skjul och tält i ödemarken, folk är indelade i goda och onda, de onda drar runt och lever jävel, det är lite vilda västern, folk hör talas om bättre platser dit de drömmer om att resa för att bosätta sig, det är ont om vatten, och så vidare.

Serum väcker döda till live

När jordbävningen inträffade höll en galen vetenskapsman på att försöka avsluta ett experiment han ägnat sig åt en lång tid. Han försökte väcka liv i döda, främst för att rädda livet på sin dotter. Myndigheterna gillar inte detta och hundra personer har dött medan denne vetenskapsman experimenterat. Beväpnad polis rusar in i hans labb precis när jordbävningen utbryter.

Det visar sig förstås att vetenskapsmannen till slut lyckats framställa ett serum som väcker döda till liv. Han har även injicerat sig själv, så han överlever när byggnaden rasar ihop.

Gott om slagsmål och action

Det dyker upp mystiska människor i en liten snäll by och frestar med ett bättre liv på stället de kommer ifrån. De snälla går på detta och ger sig iväg, men de mystiska har inte helt oväntat illasinnade baktankar. En liten grupp hjältar ska sätta stopp för allt. De måste slåss med både bovar och levande döda.

Badland Hunters har ett väldigt tjusigt filmfoto. Det är gott om slagsmål och action. Fajterna är väldigt brutala och välkoreograferade. Specialeffekterna är bra. Blodet sprutar. Huvuden huggs av. Det väller fram zombies.

Berättartempot sjunker

… Men när det inte är action, vilket det inte är större delen av filmen, är det här väldigt tråkigt. Jag brydde mig inte om rollfigurerna. Jag brydde mig inte om handlingen, som dessutom känns som något jag sett flera gånger förut. Berättartempot sjunker rejält när folk inte ger varandra på nöten.

Jag kan tänka mig att denna lite för långa film hade blivit bättre om man klippt bort drygt tjugo minuter. Det är aldrig bra när man kollar på en våldsam actionfilm och kommer på sig med att sitta och tänka på annat.

print

Här kan du se Badland Hunters (2024)

Våra samarbetspartners