SEBASTIAN WIDMAN : SVERIGES ROLIGASTE BARN – fin presentbok utmanar David Batras lappbok

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Genre: Humor
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 143
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-06-26

2020, en månad innan pandemins utbrott, startade Sebastian Widman Instagramkontot Sveriges roligaste barn. Inspirationen var leken kurragömma. Hur gömmer sig småttingar? Ja, till exempel bakom ett transparant plastdraperi. Eller så nöjer de sig med att sticka in huvudet under en fäll på golvet (med fötterna bekvämt mot öppna spisen). Eller så sitter de i en genomskinlig gallerpapperskorg, fullt synliga, med händerna för ögonen.

När går vi från att bli metaforiska strutsar till att bli människor som inser att även om jag inte ser mig själv så kan andra se mig … ?! Den djupsinniga frågan finns det inte något svar på här, men det finns massor av roliga bilder på kurragömma, inskickade från folk i hela Sverige.

Tusentals bilder att välja bland

Det finns tusentals bilder och videor på barn och deras roliga upptåg i föräldrars (eller andra anhörigas) mobiltelefoner. Så kontot Sveriges roligaste barn gjorde snabbt succé. Det har idag över 20 000 inskickade bidrag och närmare en miljon följare, inte bara i Sverige, utan över hela världen.

Boken Sveriges roligaste barn samlar några av de roligaste bilderna som Sebastian har fått, och mycket är aldrig tidigare publicerat material. Man kan ana att Sebastian tidigt förstod att sitta på godbitarna till det var bokdags?

Hybrid mellan människa och träd?

Det här är en fin liten kvadratisk bok där vissa av bilderna ser ut som arrangerade konstverk. Som det där ett par bara ben sticker ut under ett litet träd. Som om det finns ett slags människo-träd-hybrid … Det här är så klart ännu ett exempel på misslyckad (eller hur humorsynpunkt mycket lyckad) kurragömmalek.

David Batras roll som lappkung utmanas

Ett helt kapitel tillägnas roliga lappar, och man kan konstatera att David Batra har fått konkurrens när det gäller att vara Sveriges meste lappinsamlare.

Sedan kan det ju diskuteras vad som är roligt. En del humor kommer från rena felstavningar. Rödbeta blir rövpeta (men är det inte ett bär, närmare bestämt nypon, på bilden? Bär är ju kort och lätt att skriva!) Många barn tycks ha insett att ord inte stavas som de låter, men att stava som det låter kan ibland ha sina fördelar. Ett barn har skrivit en hel bok om “Böga skolan”. Ja, det ska vara “börja skolan”. Börja stavas precis som det låter.

Häxan Surtant som farsa

En tragikomisk lapp listar alla som sonen hellre skulle vilja ha som farsa än den usling som ödet gett honom. Darth Vader. Voldemort. Tengil. Och Häxan Surtant. Vi kan i alla fall konstatera att sonen lärt sig vikten av att vara genusneutral.

Bilden av barnet förändras

En tanke som dyker upp är hur bilden av barnet förändrats. Och hur det förändras vad som fotograferas. Kocken Zeina Mourtada berättade i SVT:s Go’kväll att det finns bara en bild av henne när hon gick i skolan. Ingen fotograferade eller filmade Luciatåg. Vilket var skönt. Det finns inga bildbevis på pinsamma tomteutstyrslar, stjärnstrutar eller halvskrynkliga vita nattlinnen prydda med trassligt glitter.

Samma rulle hängde med i ett år

Förr satt samma rulle i kameran för jul, skolavslutning och semester. Barn fotograferades när de började skolan (utan g i ”börja”), och det blev en karta med små bilder som skulle skickas till alla. Vart tredje år.

Det var dyrt med foton. Knappast någon skulle ha kommit på tanken att slösa dyra fotorullar på att knäppa misslyckade kort … alltså bilder där huvudet inte syns på barnet. Eller där barnet gallskriker och gråter täckt av tårta. Eller sitter i en hög med mjöl, som dammar ner hela soffan.

Misslyckade kort skaffades undan

Och ingen hade, efter framkallning av dyra rullen, visat bilden för en miljon människor. Det fanns fördelar med systemet “få bilder och bilder på rulle”. Om det fanns ett misslyckat kort på bildrullen så såg man ju till att skaffa undan det, så att det visades för precis ingen! Föräldrarna fick absolut inte rama in något pinsamt!

Ett av barnen i boken läser allvarligt boken Omgiven av idioter. Kanske blir uppföljaren Omgiven av paparazzi?

print

Våra samarbetspartners