BÄST I TEST – svenska versionen på TV4 lyxigare och bättre än originalet på SVT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ingen nöjesintresserad kan ha missat att Bäst i test gått från SVT till TV4, att SVT:s Eva Bäckman är bitter över förlusten och att SVT kontrar med att sända originalet Taskmaster (Bäst i test England) istället på fredagskvällarna.

Om man ska vara petnoga så konkurrerar egentligen Bäst i test med SVT:s På spåret eftersom båda programmen börjar 20.00 – om man ser dem på linjär TV. Men det finns ju som sagt streaming. SVT Play och TV4 Play (och massor av repriser på linjär TV, speciellt på SVT), så du kan både ha kakan och äta den. Flera gånger om.

Slut på pengar…

Det finns några frågor kring övergången. SVT hade inte råd att betala det som Avalon (de brittiska ägarna till rättigheterna) ville ha, men det hade TV4. Fast SVT hade råd att köpa in Taskmaster? Och var det inte nyss TV4 som skulle spara pengar och sparka folk? Nåväl. Allt överskuggas av Viaplays miljardkris. Huvudsaken är att Babben slipper byta gotländska mot franska.

Bäst i test TV4 övertrumfar SVT:s utbud

Hur bra är då Bäst i test i TV4? Ja, första avsnittet var definitivt bättre och mer underhållande än SVT:s På spåret där ett fruktansvärt tråkigt komikerpar vann efter dåliga poängsiffror. Vetenskapsparet var betydligt roligare.

Bäst i test slår också Taskmaster på tasken. Visst, man ska gilla originalet och tycka att det är bäst (som streamingtipsaren Johan Lundström i Go’kväll). Men David Sundin och Babben är bättre, mycket bättre.

Bättre är även den nya panelen. Främst deltagarna Mauri och Maria. Det känns också härligt lyxigt att se miljöer från ett sommargrönskande Stockholm (vanligtvis brukar Bäst i test hålla till på Djurgården) och ett stort flådigt hus omgiven av en rejäl park.

Svenska Bäst i test är lite lyxigare

Taskmaster i olika tappningar (programmet har sålts till så många länder) brukar vanligtvis se ut som om serien utspelar sig på en bakgård till ett litet radhus. Inget ont om radhus. Och i en ful liten studio full av plast.

Den svenska upplagan är helt enkelt lite lyxigare. Huset är lyxigare, omgivningen är mer grönskande, studion är finare… Skrivborden är roliga och fullbelamrade med knasiga prylar, liksom fonden i bakgrunden. Publiken verkar vara mer pepp (och får deltaga ibland). Tittarna kan roa sig med att känna igen svenska kändisar. Man har värvat en SVT-kändis från SVT:s Hotell Romantik (salt i såren för SVT?) till Lady och Lufsen testet.

Dessutom är David och Babben helt enkelt lite bättre än alla andra programledare. Och David tar alltid lite extra plats i vissa experiment och gör dem bättre.

Musikalisk välkomstceremoni

Inledningsvis spelar David Sundin signaturmelodin för Bäst i test på kazoo flera gånger. Först för att hälsa de nya deltagarna välkomna, sedan för att deltagarna ska få SJUNGA fakta om sig själva till signaturmelodin.

Efter tio minuters betänketid. Det blir obetalbart roliga sångtexter. Där det är imponerande att folk överhuvudtaget kan få in några fakta. Kudos till Mauri och Johan. Men var inte Charlottas text den som satte sig direkt som en “ear worm” som bara kör och kör och kör…?

Hur bra är den nya panelen?

Svenska panelen är så klart bäst ur svenskt perspektiv … eftersom den innehåller kändisar som folk känner till. I alla fall några. Mauri och Maria får ses som mest kända i år, alla barn vet vem Maria är efter förra årets julkalender Kronprinsen som försvann, och givetvis följer kidsen Mustiga Mauri … Och varje år blir det i Bäst i test något större genombrott för en tidigare relativt okänd eller bara lagom känd komiker.

Årets femetta ingår i den fasta panelen som består av:

Komikern och skådespelaren Johan Petersson (som en gång i tiden var programledare för Disneydags tillsammans med Alice Bah och Eva Röse … som båda två haft mer högprofilerade karriärer). Han är på gång.

Skådespelaren Maria Lundqvist som är  underbar i alla medier … kanske främst på scen. Såg henne i Singin’ in the Rain, där hon vann Guldmasken för bästa roll, och givetvis i Shirley Valentine, där hon överträffade originalet. Vad lär vi oss om henne? Att pappa var slöjdlärare och att hon inte är händig själv. Men hon kommer med de bästa och mest spontana kommentarerna. Och hon är onekligen bäst på att måla … Ack, om Ankan inte ingått i hennes lag!

Behrouz Badreh driver podden Då är vi igång tillsammans med Anis Don Demina, och han är helt klart bäst på att dejta à la Lady och Lufsen. Han kan mycket väl bli årets charmtroll/årets “big breakout” för en större publik. Sedan behöver han bara se till att inte bli överexponerad. Som Anis Don Demina.

Charlotta Björck verkar vara bäst på att tänka och hitta kryphål och genvägar … men hon flyttar inte mållinjen. Bra tänkt. Det är roligare att vinna fair and square än genom kryphål.

Sist men absolut inte minst har vi programledaren den rödhårige, två meter långe, mustige Mauri Hermundsson, som är bäst i det första avsnittet.

Ankan som stolpskott

När fem personer ska delas upp i två lag … hur går det? Man har helt enkelt värvat den gamle Bäst i test favoriten, komikern Anders “Ankan” Johansson, för att hjälpa Maria och Behrouz. Han blev en gång i tiden känd för att gå in i en stolpe. Nu är han ett riktigt stolpskott. Som sänker laget.

Vän av ordning … konstaterar snabbt att en av de unika sakerna med svenska Bäst i test nu är borta. Ingen gästtävlande. Bara en panel på fem återkommande personer (med Ankan som återkommande lag-gäst).

Vimsiga intervjun finns kvar

Synd. Men David Sundins underbara mitt-i-programmet intervju finns fortfarande kvar. Den som ska leda fram till ett test. I premiärprogrammet försöker David Sundin, med mycken möda och stort besvär, att få Mauri att säga ordet FIKA.

För att introducera en småkaksdoppartävling där alla ska välja var sin kaka. Den där chokladlimmade havrekakan som Behrouz väljer är som cement, han hade kunnat doppa den till programfinalen utan att den hade lösts upp i kaffet. Klart att han vinner.

Pepparkakor är förresten sämst att doppa.

Kreativt, klurigt och med kryphål

Testerna är fortfarande kreativa, kluriga, underhållande … och med kryphål. Och fortfarande med någon slags rättvisa, för vi ser ju vems kaka som varar längst och vem som kör fortast utan hjul och vem som kan sjunga flest biografiska fakta efter tio sekunders betänketid. Ju färre subjektiva tester desto bättre.

Vem kommer på bäst duell (som i Taskmaster) … vem bryr sig? Ingen kommer att göra det här hemma. Kakdoppartävlingen vinner självklart över detta.

Inte sådant i ett barnprogram

Bäst i test premiären får dock ett stort minus för att hälla T-röd över popcorn som David Sundin sedan äter. Visa inte sådant i barnprogram. En regel utan kryphål i detta test skulle ha varit: Du får absolut inte göra popcornen oätliga och giftiga, då är du diskad.

Är Bäst i test fortfarande det givna fredagsmyset? Självklart … trots reklamen. Sponsor är röda Coca-Cola burkar, inte T-röd.

Fotnot: Bäst i test 2024 ses i TV4 och på TV4 Play från och med den 12 januari.

print

Våra samarbetspartners