LUCKY LO, Store Vega, Köpenhamn den 12 januari 2024 – ett danskt genombrott för svensk låtskrivare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ingen blir profet i sin egen hemstad heter det ju, och det stämmer på Lucky Lo, eller Lo Ersare som hon egentligen heter. Uppvuxen i Umeå, men sen 2014 baserad i Köpenhamn och det är i Danmark som karriären har tagit fart.

Från att för ett tiotal år sedan tagit sig runt som gatumusikant har nu Lucy Lo både vunnit Carl-priset, utgivet av Danmarks Musikforlæggerne och fått äran att inleda 2024 års konsertsäsong på Store Vega i Köpenhamn. Hon har precis släppt sin andra skiva, och kvällens datum är starten på en 18 datum lång turné runt om Danmark.

Småtrevlig uppvärmning

Tillställningen inleddes dock med Kristofer Greczula, även han från Sverige. Greczula har både hunnit med att uppträda på Allsång på Skansen, samt att spela in en låt och bli ambassadör för Friends. På Vega var han ensam med sin gitarr, men berättade att han vanligtvis har ett band med sig.

Greczula bjöd på ett sju låtar långt set av trevlig gitarrbaserad pop. Publiken verkar uppskatta det hela, och i avslutande Change It får han i gång lite allsång. Det hela var en småtrevlig uppvärmning inför huvudakten.

Att drömma om en sandstrand med palmer

Efter en halvtimmes paus hade det så blivit dags för Lucky Lo med band att ta plats på scen. Ersare är i kväll ackompanjerad av fyra musiker, men inleder avskalat med en organisk version av Supercary på akustisk gitarr. Det märks redan här att publiken var med på noterna, och det sjöngs med i refrängen.

Efter en lågmäld start så lyser scenen upp och bandet är med på The Big Feel, inledningsspåret från senaste skivan med samma namn. Inför Heart Rhythm Synchronize berättar Ersare att det är den första låten hon skrev med band. Det här är en låt som får en att drömma om en varm sandstrand med palmer. Just den känslan återfinns i mycket av Lucky Los låtar, det är varmt och ger en hoppfull känsla, även om flera texter kan handla om allvarliga ämnen.

Skicklig gitarrist

I nästa låt, Peak/Valley gör bandets gitarrist en utflykt till mitten av scenen. . Detta blev sedan ett återkommande inslag under resten av konserten. Och inte mig emot, mannen visade sig vara väldigt skicklig och hans solon passade väl in i musiken. Vilket inte minst visade sig i efterföljande numrena A Pretending World och också..

Vackert och stämningsfullt

I Bound in Blue är det sedan dags för Ersare att själv vara i fokus igen. Alstret inleddes lågmält med sångerskan medelst gitarr ensam längst fram på scenen. Det hela tedde sig väldigt vackert och stämningsfullt, och effekten förstärktes ytterligare när bandet åter kom in mot slutet.

Enda svenska låten

Därefter går Ersare över till att prata svenska. Hon frågar hur många svenskar som är på plats. Max 10–15 stycken vad det verkar, varpå hon förklarar varför hon väljer att prata engelska mellan låtarna; hon vill vara säker att alla förstår.

Detta följs fullt logiskt upp av kvällens enda svenska låt. Alla tankar på en gång. Detta är en sång som skrevs under covid-pandemin för en vän som hon inte kunde träffa eftersom de bodde åtskilda i Danmark och Sverige.

Ett enda stort party

På detta stadium äntrade även några trumpetare scenen. Samtidigt bjöds även Kristofer Greczula in på scen, och instruerades att bidraga till Hey! Let’s Go. Tempot ökade, och snart hade Vegas stora salong förvandlats till ett enda stort party.

Därefter var huvuddelen av konserter över, och det hela avslutades som det började med Superscary. Allsång av bästa sort följde programenligt innan bandet lämnade scenen.

Publiksurfing som klimax

Lika programenligt var det efterföljande encorepartiet. Ett parti som initialt varierades med softa Sunrise/Sunset och Ever!, en diskodoftande hyllning till allas rätt till kärlek. Sången ifråga dedikerades förstås till alla som identifierade sig som HBQT+ där ute bland publiken.

Yes to Myself och Mary Mind fick därefter runda av, och i sistnämnda nummer gav sig Ersare till och med på att publiksurfa. Ett klimax så gott som något, får man väl säga.

Vill få oss tänka efter

Och för att nu summera får man väl säg att Lucky Lo utgjorde en väldigt trevlig inledning på konsertåret. Vokalissan visade sig onekligen ha en förmåga att fånga in publiken och se till så alla får sig till livs en inre varm och upplyftande känsla. Samtidigt var det rätt uppenbart att hon även vill få oss att tänka efter några varv extra då många låtar har allvarligare lyrik än vad som verkar vara fallet vid en första anblick.

Genombrott på hemmaplan?

Vega var i stort sett fullt, så Danmark har redan erövrats. Så frågan är om Lucky Lo inte till slut kan slå igenom även på hemmaplan. Låtmaterialet finns där redan, så det skulle inte förvåna mig.

print

Våra samarbetspartners