BRÖLLOPSBESVÄR – strålande Jarl Kulle i burlesk och komisk publiksuccé

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Åke Falck
Skådespelare: Jarl Kulle, Christina Schollin, Edvin Adolphson, Isa Quensel, Lars Ekborg
Land: Sverige
År: 1964
Genre: Drama
Längd: 95 minuter
Format: DVD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 3

Av någon anledning hade jag fått för mig att Bröllopsbesvär, som jag aldrig sett, skulle vara en komedi. Det här är en svensk film från 1964 i regi av Åke Falck, efter Stig Dagermans roman, och med manus av Lars Widding. I rollistan återfinns en lång, lång rad kända namn, varav ett flertal även var med i Änglar, finns dom?, som är en av mina svenska favoritfilmer.

Det här visade sig vara ett drama – om än ett väldigt burleskt drama, med ett flertal komiska inslag. Det här är också en oväntat stökig film, antalet roller är så många att jag hade lite svårt att hålla dem isär, och filmen är lite ofokuserad – men trots allt rätt bra.

Som sinnebilden av svenskt drama

Det dröjde inte många minuter innan jag associerade till Galenskaparnas sketch När helvetet kom till byn, som är en parodi på den här typen av svenskt drama. Åke Falck placerar ofta sina skådespelare på ett utstuderat sätt, någon står i förgrunden med ryggen mot de övriga, någon är vänd bort, ibland tittar de inte på varandra när de samtalar, och de pratar lite teatraliskt. I synnerhet Isa Quensel, som spelar mor till den unga Hildur (Christina Schollin), framstår som sinnebilden av svenskt drama.

Har legat med alla

Hildur ska giftas bort med byns kåtbock, Hilmer Westlund (Jarl Kulle), en slaktare som är en hejare på både fruntimmer och sponken. Han har legat med alla unga damer i trakten, verkar det som. Efter bröllopet drar den stora festen igång. Spriten flödar, några slåss, Georg Årlin ska sjunga, men kollapsar, några hoppar i säng, någon dör, Margareta Krook hjälper Gösta Krantz, som blivit av med strumpor och skor, det hela är kaotiskt.

Ett exempel på den svenska synden

Bröllopsbesvär gick hem i stugorna på sin tid, den guldbaggebelönades och den uppmärksammades internationellt – inte minst för att den var ett ståtligt exempel på den svenska synden. Här finns ett par nakenscener och en scen där en kvinna onanerar i sin säng. För att locka större publik och anspela på svensk synd, blev filmens engelska titel Swedish Wedding Night. Jag kan dock tänka mig att många i utlandet som gick och såg den och hoppades på en sexfilm blev besvikna.

Jarl Kulle är strålande i den här filmen. Jo, han var ju ofta strålande. Lars Ekborg dyker upp och dricker snaps med Kulle. Sten Ardenstam och Julia Cæsar ska också finnas med någonstans, de står inte i rollistan.

Utspelas i nutid eller decennier tidigare?

Det svartvita filmfotot är lite mörkt och smutsigt. Georg Riedel står för musiken, som även skulle kunna passa till en skräckfilm. Handlingen utspelar sig i närheten av Gävle, men jag blev inte klok på om det skulle vara nutid (det vill säga 1964) eller några decennier tidigare. Det verkar vara 1964, men allting är gammaldags och bonnigt.

print

Våra samarbetspartners