POWER ALLEY – helvetet via abort och hbqt till höger och vänster

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Levante
Regi: Lillah Halla
Skådespelare: Ayomi Domenica, Loro Bardot, Grace Passo, Gláucia Vandeveld, Romulu Braga
Premiär: 2023-01-05
Betyg: 2

I brasilianska Power Alley i regi av Lillah Halla kretsar berättelsen om sjuttonåriga volleybollspelaren Sofia, lagets stjärna som blir upptäckt av en talangscout och en möjlighet att spela på elitnivå.

Det finns bara ett aber, hon har blivit gravid. Men att behålla barnet skulle omkullkasta hennes drömmar och den framtid som finns runt hörnet. Att en abort för konsekvenser med sig är underförstått, i Sverige är det så klart kvinnan som är i fokus när ett sådant beslut fattas. Hennes välmående, barnet och mannens.

Abort kastar kvinnan i helvetet

I Brasilien regerar fortfarande de konservativa krafterna. Synden att utföra en abort kastar kvinnan i helvetet och hennes familj får behjälpligt bära skammen. När Sofias tillstånd uppdagas av hennes lagkamrater skapas  gemensamma krafter att stötta hennes beslut att göra en abort, trots att detta är olagligt i Brasilien.

Hbqt och ultraqueer till höger och vänster

Sofias flickvän som också spelar i laget höjer inte direkt på ögonbrynen över att Sofia blivit gravid. Här blandas hbtq och ultraqueer till höger och vänster, och faktum är att ingen riktigt vet vad laget består av, unga män som vill vara kvinnor eller kvinnor som håller på att bli män med hjälp av hormoner?

Essensen av systerskap lyfts bort

Det är näst intill en soppa av könstillhörighet och just denna förvirring skapar en diskrepans mellan avsändare och mottagare. För även om huvudbudskapet är enormt viktigt och bör belysas internationellt så lyfter dessa sidohistorier bort essensen av ett gränsöverskridande systerskap.

Ett systerskap som kunde bli så mycket starkare genom att nå den bredare publiken och den breda publiken är inte könssökande individer med laddade hormonsprutor i byrålådan.

print

Våra samarbetspartners