BLUE BEETLE – ett tomt skal och häxmyter som hör hemma på 1600-talet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Angel Manuel Soto
Skådespelare: Xolo Mariduena, Bruna Marquzine, Belissa Escobedo, George Lopez, Susan Sarandon
Premiär: 2023-08-18
Betyg: 1

Kommer denna Beetle med några nya beats? Nej. Inte ett enda. Abuela leder familjen, precis som i Encanto, och precis som i denna film har hon en luddig bakgrund i något krig i något land och vill skydda sin familj. Superhjälten Den Äldre ersätts av Superhjälten Den Yngre precis som i Zorro (och i Ant-Man) och blir ihop med Superhjälten Den Äldres dotter. Superhjälten Den Yngre blir besatt av en symbiot från yttre rymden precis som i Venom – fast mycket mindre roligt och mycket mindre välspelat.

Fanns det inte någon skarabé (alltså helig  egyptisk skalbagge) redan i Black Adam? Fick de slut på användbara djuridéer efter den filmen? Hotet är … att armén från RoboCop håller på att byggas upp? Av Omni Consumer eller av Oscorp? Nej, det här är ett nytt projekt som börjar på O … Suck.

Jobbig, skrikig och ocharmig familj

Protagonisten är omgiven av en jobbig och skrikig familj som man helst vill slippa höra … men som ska föreställa charmig.

Alla i Blue Beetle tävlar om att säga F-ordet så många gånger som möjligt. Family-ordet alltså … men Shazam! var bättre på F-ordet … och Shazam! var också bättre på att bilda en relevant familj. Som var mindre påfrestande och skrikig. Familjen här är som en klyschig och smaklös drift med hur känslosamma och gapiga mexikanare är.

Vad är motorn?

Man har helt struntat i vad som är protagonistens motor, vad som driver honom, varför han blir utvald av skalbaggen och vad han förväntas göra… Protagonisten är som ett (ursäkta vitsen) tomt skal. Och ungefär lika rolig som en tandvårdsreklam.

Ännu en vansinnig forskare

Längs vägen finns det återigen någon tveksam forskare som får sätta livet till och någon genialisk eller vansinnig forskare som dött (eller kanske inte dött) för länge sedan. Och så får vi inte glömma den obligatoriska förlusten. Och Uppenbarelsen som kommer när allt ser som jäkligast ut inför tredje akten. När en äldre (eventuellt död) släkting och/eller äldre (eventuellt död) mentor kommer tillbaka i en vision och håller ett peptalk.

Sämsta, ljummaste och plattaste romansen

Romancen med det sämsta meet cute någonsin ser ut som Tandkrämsreklam möter Schamporeklam. Tjejens superkraft är att vara platt och intetsägande och att skaka på håret så att det ska vifta snyggt i vinden — även när hon är jagad av mördare. Förmodligen har hon en plattång som vapen.

Att ta av motorcykelhjälmen och att skaka ut håret … är det inte sånt som bara gjordes oironiskt i gamla reklamfilmer på 1980-talet? Redan Charlie’s Änglar (90-tals versionen) drev med det.Fanns det ingen med någon talang som var ledig för huvudrollerna? Replikerna är plattare än tjejens plattångade viftande hårtestar.

Klimax: två konservburkar som bankar på varandra

Slutligen: klimax efter allt detta elände på repeat är två gubbar i matchande metallplåtburksoutfits som bankar på varandra. Typ som i Iron Man. (På den tiden var det nytt …) Och som i åtskilliga superhjältefilmer sedan dess. Röd bad guy, blå good guy. Som i Star Wars. Färgkodningen är klar.

Filmen är lika överraskande och engagerande som att se någon rita prick-till-prick.

Det sämsta är inte en generisk smurffärgad smörja…

Men. Det sämsta med Blue Beetle är inte avsaknad av talang i huvudrollerna. Det sämsta är inte intetsägande manus, dålig regi och en allmänt generisk smurfblåtonad sörja. Det sämsta är inte det påfrestande skrikiga ljudet (återigen … man hade velat ha en fjärrkontroll med ”mute” för den där familjen). Det sämsta är inte att filmen återanvänder stoff som andra filmer har utnyttjat så mycket bättre. Trots allt … det finns ju gränser hur mycket nytt som man kan få in i en originstory. Det kan bli en trivsam åktur ändå. Men det blir det inte. För att…

Det sämsta är giftiga  troper

Det sämsta av allt är alla troperna. Vissa av dem riktigt, riktigt giftiga … och av den typ som inte borde finnas kvar i underhållningsbranschen. Så fort man ser en framgångsrik kvinnlig företagare så vet man att hon är Cruella De Ville ondskefull. Kvinnor vid en viss ålder som inte har bildat familj måste vara häxor. De gör säkert kappor av hundvalpar på  fritiden.

Denna karaktär i Blue Beetle kallas slentrianmässigt ”bitch” av både den yngre kvinnan och av alla män. Faktum är att det är män som  leder de flesta företag som tillverkar krigsmaterial – i äkta Tony Iron Man Stark style –  och många hävdar att de anser sig vara ”the good guys” eftersom tillgång till vapen är en garanti för frihet och demokrati och den amerikanska drömmen och livsstilen.

Snordumma häxmyter hör hemma på 1600-talet

Att det i den här filmen räcker med att döda en äldre kvinna för att avbryta gentrifieringen av fattiga områden (från vilka fattiga fördrivs …) Vad ska man säga? Pwah! Snordumt. Det är en förolämpning mot allt från stadsplanering till politiska intriger. Förutom att det är ren och skär åldersrasism.

Det är så klart okej att den yngre kvinnan är rik eftersom hon ärvt sina pengar av en man (det goda syskonet!). Till och med i gamla sagor finns the good king och the bad witch. Enough!

Nu får det banne mig vara nog med dessa giftiga troper – vi lever i nya tider nu. Troperna borde inte ens ha funnits förr i tiden. Och vi borde verkligen inte föra dem vidare. Häxmyter hör hemma på 1600-talet.

Fattiga är så lyckliga så …

Så till den värsta tropen av dem alla. Fattiga är så lyckliga och har så fin sammanhållning … Ingen frågar efter hur mamman i familjen känner det som har två vuxna barn boende hos sig och sin mans bror och sin svärmor. Nej, det är ju bara mysigt att ha det trångt och bullrigt och skrikigt och fullt av matos överallt.

Det hela påminner lite om när en av mina kompisar berättade att hennes barn ville vara fattiga för det är så mysigt att bo tätt ihop och sova alla i samma säng… Kompisen i fråga vill inte veta av sina syskon idag på grund av att de hade ”Så mysigt” tätt bebott under sin barndom.

Förfäderna suckar likt Mrs Bird

Nu till städarna som kladdar ner med tuggummi och skiter ner toaletten istället för att städa den… Jag kan riktigt höra våra förfäder sucka. För man hade stolthet även över att vara husa, hembiträde, hemhjälp, hemsamarit… Eller vad det nu kallas. Som Mrs Bird i Paddington. Och man kände stolthet över arbetet. (Sedan misstänker jag att min gammelfaster var så sträng att hennes familj som hon var husa åt aldrig vågade smutsa ner med ett endaste dammkorn…)

Försöker köpa sympati och välvilja genom att spela ut minoritetskortet

Reklamen för Blue Beetle försöker köpa sig välvilja genom att utropa att detta är minsann den första latino-superhjälten! Hm. Ja, om man inte räknar Vibe (som inte fått en egen film än).

Och om man inte räknar alla superhjältarna i den animerade filmen Encanto. Där huvudpersonen visar sig ha den starkaste kraften av dem alla. Och om man inte räknar Salma Hayek i Eternals. Hon var högsta hönset i en hel superhjältegrupp.

Det finns också en latinokille, Pedro Peña, i Billy Batsons multikulturella Shazam! grupp som gör det där med familj och F-ordet så mycket bättre. Dessutom får väl Pedro extra minoritetspiäng för att han är latino … och gay? Och så finns det Batgirl … som skulle vara latina och vars film försvann innan den gick upp på biograferna.

Zorro – banbrytare på riktigt

Och så har vi Antonio Banderas som Zorro. Zorro var bland annat en av inspirationskällorna för Batman. Rikemanssonen med svart mask och hemlig grotta och en gammal lojal betjänt och svart cape … Batman bytte ut svart häst som kommer när man visslar mot svart Batmobil som kommer när man kallar på den. Typ.

Här i Blue Beetle finns grottan och hemligheterna och den excentriske rikemanssonen och alla prylarna och skalbaggsbilen (inte en Volkswagen!) … men vid det här laget har man kört samma saker får många gånger. Och svart har bleknat till blått i kopieringsapparaten.
 
Gamla unkna troper som osar prutt

Batgirl kan inte ha varit sämre än det här. Blue Beetle får till och med Black Adam att se riktigt bra ut i jämförelse. Blue Beetle kommer med gammal unken skåpmat och gamla förgiftade troper … och en kopia av Batmobilen som ser ut som en skalbagge som pruttar. Ja, den pruttar. En passande metafor för den unkna eftersmak som denna film lämnar efter sig.

print

Våra samarbetspartners