FAMILJEFÖRVIRRINGEN – förvirrat och förtvivlat försök att återuppliva kroppsbytarkomediernas guldålder

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Family Switch
Regi: McG
Skådespelare: Jennifer Garner, Ed Helms, Emma Myers, Brady Noon, Rita Moreno
Land: USA
År: 2023
Genre: Familj, Komedi
Längd: 106 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

17 Again (2009). 13 Going on 30 (2004). Freaky Friday (2003). Big (1988). Vice Versa (1988). De amerikanska bodyswap-komediernas guldåldrar har kommit och gått. Föräldraförvirringen är ett förvirrat och förtvivlat försök att återuppliva dess glansdagar och man går till och med så långt att man refererar till flera av titlarna i filmens dialoger.

… och man har med stjärnan från 13 Going on 30 i en av huvudrollerna. Jennifer Garner får pluta med munnen igen. Ed Helms får halka i hundkiss och riva ner en julgran. Helt ärligt, Peter Haber är bättre som klantig familjefar.

Julfilm utan snö, julpyntsextravaganza eller mysiga miljöer

Föräldraförvirringen marknadsförs som julfilm och utspelar sig i ett klimat där det aldrig snöar och där alla har sommarkläder på sig. Det är den typ av standardiserad bodyswapkomedi som till stor del utspelar sig på high school. Utan julpynt. Skolor är ungefär de fulaste och tråkigaste miljöer man kan filma i. Murriga korridorer, misshandlade skåp och gråbeige klassrum. Slitna bänkar och nedklottrade tavlor. Det går inte att få till en sämre eller fulare julfilm. Jumanji-filmerna var bättre och juligare.

Ed Helms som halkar i hundkiss och välter en julgran. Det är det juligaste det blir.

Inga personligheter

Bodyswap-delen är totalt misslyckad eftersom tonårsbarnen inte har några personligheter att tala om, båda kvinnorna är alfa-brudar med samma jag-är-ledaren-läggning, pappan är mer slacker och tonårspåg än tonåringen själv (han spelar i ett band och gör inte mycket annat), … och man märker absolut ingen skillnad när folk blir äldre eller yngre…

Förutom att någon är laktosintolerant … och med en laktosintolerant kropp kan man inte äta vanlig glass. För då pruttas det. Ska detta föreställa nästa komiska höjdpunkt i filmen efter “halka i hundkiss”? Att hunden kissar på granen är tydligen så roligt att skämtet dras en gång till i slutet av filmen.

Hund på pottkanten

Det finns ingen förklaring till varför alla karaktärer ska samlas på en high school dans i sista akten, hela familjen som ska sjunga (varför?), chefer och företagsledare som ska göra en ny deal, ett tv-team som är på jakt efter ett nytt band … och så vidare. Flera av rollfigurerna, från företagsledare till fotbollstalangscouter, borde ha ringt istället för att ha dykt upp “in person”.

Finns det något som inte är urtråkigt? Ja, hunden och babyn som byter plats. CGI-arbetet är så dåligt, förmodligen medvetet, att det blir roligt. Bebishunden på på pottkanten övertrumfar vida hunden som kissar på Ed Helms och julgranen.

print

Här kan du se Familjeförvirringen (2023)

Våra samarbetspartners