THE PALACE – Roman Polanskis vulgokomedi är ofattbart usel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Roman Polanski
Skådespelare: Oliver Masucci, Fanny Ardant, John Cleese, Bronwyn James, Joaquim de Almeida
Premiär: 2023-12-29
Betyg: 1

Här gick jag och inbillade mig att den senaste Polanski-filmen jag såg var En officer och en spion, som hade biopremiär i februari 2020. Men där sket jag mig på tummen: i juni 2020 hade D’après une histoire vraie från 2017 svensk premiär, den hamnade direkt på Netflix. Jag hade fullkomligt förträngt den filmen, av förklarliga skäl – det är ingen minnesvärd film.

Roman Polanski har nu hunnit bli 90 år gammal. The Palace kan mycket väl vara hans sista film – vi får väl se. Enligt uppgift vallfärdade publiken ut ur salongen när filmen visades på Venedigfestivalen. The Palace ansågs vara ofattbart usel. På pressvisningen i Göteborg satt alla kvar, även de som antagligen inte skulle skriva om den. Jag förväntade mig att åtminstone några stycken skulle gå.

The Palace “är” nämligen ofattbart usel.

Att visa långfingret åt allt och alla

Det här är en komedi, och Polanski ska nog hålla sig ifrån komedier. Vampyrernas natt är en makalöst snygg film, men den är inte “rolig”. Carnage är mest påfrestande – jag borde inte satt en trea i betyg på den.

Denna nya vulgokomedi – producerad av fyra länder och en lång rad olika bolag – är något slags försök att visa långfingret åt allt och alla. Polanski går all in och försöker chocka och äckla, han försöker vara kontroversiell. Han misslyckas kapitalt. The Palace känns som skolteater, det är tramsigt, barnsligt, kända skådespelare gör bort sig, det är ogenomtänkt, och det hela är genant att titta på.

Allting ska vara perfekt

Handlingen utspelar sig nyårsafton 1999. På ett Schweiziskt lyxhotell ska en massa rika, excentriska och självupptagna människor fira in det nya millenniet. Hotellchefen Hansueli (Oliver Masucci) vill att allting ska vara så perfekt som möjligt. Maten ska vara perfekt, det ska vara perfekt dukat, mottagandet av gästerna ska vara perfekt. Men så anländer gästerna och kvällen blir allt annat än perfekt.

Åldrad amerikan har köpt en pingvin

Mickey Rourke, som tappar peruken, spelar en märklig, aggressiv amerikan som ska göra skumma affärer med en nervös och bortkommen liten revisor. John Cleese spelar en stenrik, åldrad amerikan som har köpt en pingvin till sin unga fru, som skulle kunna vara hans barnsbarnsbarn. Fanny Ardent gör en markisinna som matar sin hund med rysk kaviar, vilket leder till att hunden blir dålig i magen och bajsar överallt. Joaquim de Almeida spelar en berömd plastikkirurg. Det anländer även en massa skumma ryssar med entourage.

Dör under akten

Precis när middagen ska börja, har John Cleese gubbesex med sin fru. Han dör under akten. Här förvandlas filmen plötsligt till Länge leve Bernie för en stund, eftersom hustrun och personalen tvingas låtsas att Cleese fortfarande lever.

Det festas och är dekadent

Folk festar. Många är rädda för millenniebuggen. Det festas ännu mer. Det hinkas sprit, det frossas i mat, folk pratar om sina plastikoperationer, det dricks ännu mer sprit, det röks marijuana, folk dansar, det är dekadent, och sedan är det ny dag, festen är slut, och filmen slutar utan någon som helst poäng.

Vad fan var det här?

Jag hade hoppats på att det här skulle bli något i stil med Brakfesten (1973), eller kanske något i stil med inledningen på BABYLON. Men icke – det här känns mest som Oh, vilket party, fast med mer kiss & bajs-skämt, mer sexskämt, och mer lyteskomik.

Märkligt obegåvat gjort

Det här är en film helt utan finesser, helt utan poänger. Absolut ingenting är roligt, skådespelarna tävlar om att vara sämst, det hela är märkligt obegåvat gjort. Roman Polanski har gjort eminenta filmer som Repulsion, Rosemary’s Baby och Hyresgästen, (The Palace innehåller förresten en Chinatown-referens).

Filmen är skitdålig

Jag tillhör även de få som faktiskt gillar The Ninth Gate. Polanski som privatperson är en kontroversiell typ, men som filmskapare har han gjort flera riktigt bra filmer, det kan ingen ta ifrån honom. Så, om The Palace nu blir hans allra sista film, är det sorgligt att han avslutade karriären med en hög bajs. Den här filmen är skitdålig.

Pingvinen var bäst.

print

Våra samarbetspartners