HAMMARSKJÖLD – trovärdig Persbrandt, men rörligheten mellan fakta och fiction utgör en hake

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Per Fly
Skådespelare: Mikael Persbrandt, Francis Chouler, Cian Barry, Hakim Kae-Kazim, Thure Lindhardt
Premiär: 2023-12-25
Betyg: 4

Ni som var med när det begav sig glömmer det förmodligen aldrig. Jag talar om skotten på Sveavägen, skotten i Dallas, Kubakrisen och flygkraschen i nuvarande Zambia. Allt spelas upp som en film i minnenas arkiv när vi backar bandet till tider vi alltför lättvindigt brukar kalla gamla och goda, men i realiteten hade moll lika mörka som de som sveper över världen i dag.

Om dessa händelser har det skrivits böcker och gjorts filmer och tv-serier i mängder, och nu kommer alltså en film om en av historiens superstjärnor på den politiska stjärnhimlen, Dag Hammarskjöld personifierad av Mikael Persbrandt.

Utgår från att publiken är sakkunnig

Vem Dag Hammarskjöld var vet naturligtvis de historiskt bevandrade, men jag tvivlar på att gemene man under låt oss säga 50 är gör det. Om de händelser som utspelade sig på världskartan när han levde och verkade säkert ännu mindre, och det först som sist är detta naturligtvis filmens hake eftersom den i mångt och mycket utgår ifrån att publiken är sakkunnig.

Skulle bli ny marionett

Du måste antingen ha varit med eller läst på för att tillfullo överblicka världen med Dag Hammarskjölds ögon. När Dag Hammarskjöld 1953 valdes till Förenta Nationernas generalsekreterare utgick de stora elefanterna (läs USA och Sovjet) från att han skulle bli en ny marionett som sprattlade i deras nät, men där sprang de på en mina.

Kollision höll på att bli ett faktum

Det rådde  sedan andra världskrigets slut en djupt groende antikommunism i FN-skrapan och Hammarskjöld visste att han måste fördjupa balansen mellan USA och Sovjet, som med gemensam ansträngning höll det kalla kriget på kylskåpsnivå.

I vita huset satt president John F. Kennedy, USAs fixstjärna, som tillsammans med brodern Bobby kämpade för att inte komma på kollisionskurs med Sovjets karismatiske generalsekreterare Nikita Chrusjtjov, och bara något år efter Hammarskjölds död i september 1961 höll kollisionen på att bli ett faktum utanför Kuba där amerikanska krigsfartyg utgjorde en blockad som höll på att brytas av ryssarna.

Politiska konsekvenser av utbrytande

Nåväl det problemet blev alltså inte Dag Hammarskjölds, men väl Kongokrisen som var på allas läppar men väl är glömd i dag och således latin för en stor del av publiken.

I korthet handlade den om de politiska konsekvenserna av händelserna, och då den före detta belgiska kolonin Kongos reaktion när gruvprovinsen Katanga bryter sig loss och blir självständig.

Då som nu krigade stormakterna gärna via ombud och i FN-skrapan gav de gärna uttryck för sin ilska när någon annan var före och mutade in sitt revir. Scenen när Chrusjtjov tog av sig skon och slog i bordet är en klassiker aldrig överträffad. I denna smältdeg försökte alltså nationalekonomen, författaren, diplomaten och adelsmannen Dag Hammarskjöld manövrera utan att trampa på för många tår.

Avgjort ingen pacifist

Jag upplever Mikael Persbrandts tolkning av generalsekreteraren som mycket nyanserad och trovärdig. En lågmäld och mycket tillbakadragen person, men avgjort ingen pacifist och långt ifrån ovillig att ta till de medel som behövdes för att nå sitt mål.

Med denna bild framför mig finner jag det mycket märkligt att Hammarskjöld gav sig iväg på sitt sista uppdrag utan flygeskort. Han gav inte intrycket av att likt våra dagars politiker leva med slagdängan att vi var naiva och såg det inte komma.

Rörligheten mellan fakta och fiction en hake

Nåväl historien går inte att förändra, så tragiskt slutade historien om Förenta Nationernas mest kände generalsekreterare. Att han skulle ha varit homosexuell framgår lite suddigt genom en påhittad vän Peter Levin (Thure Lindhardt), som får symbolisera män som lär ha passerat i Hammarskjölds liv.

Det är som bekant fritt fram för konstnärlig frihet, men rörligheten mellan fakta och fiction har också en hake speciellt när det handlar om en person som gjort historiskt avtryck i den politiska myllan. Hur mycket är fakta och hur mycket är fiction?

Vilar på Persbrandts axlar

Hur som helst är det hela en arbetsseger för Mikael Persbrandt. Han kommer att drunkna i priser och filmen vilar till 100 procent på hans axlar, och är man intresserad av politisk historia och färgstarka politiker är Hammarskjöld er cup of tea.

print

Våra samarbetspartners