AQUAMAN AND THE LOST KINGDOM – underhållande knagglig väg mot försoning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Wan
Skådespelare: Jason Momoa, Patrick Wilson, Yahya Abdul-Mateen II, Amber Heard, Nicole Kidman
Premiär: 2023-12-20
Betyg: 3

Aquaman är den mest framgångsrika filmen och tillika enda miljardvinnaren i dollar i DC:s universum hittills, och så lär det förbli. Inte ens denna uppföljare lär kunna rå på sådana siffror. Varför? Jo, för att som det ser ut nu verkar DC precis som konkurrenten Marvel ha uppenbara problem med att få folk att lösa biljett vid biografluckorna.

Åtminstone i samma omfattning som för bara sisådär fem år sedan Men det handlar inte bara om att folket verkar ha ledsnat en del på superhjältar på sistone, utan också på att filmerna faktiskt tappat en del i kvalitet.

Det fajtas i parti och minut

Som i det här fallet. Aquaman and the Lost Kingdom är förvisso inget magplask, inte minst rent tekniskt ser det hela fantastiskt ut. Men den känns längre än sina bara dryga två timmar. Av den enkla anledningen att den är lite tjatig och repetitiv. Det kuskas runt och fajtas i parti och minut mot diverse hantlangare och varelser, och Yahya Abdul-Mateen II spelar samma bad guy igen. Manta är tillbaka, med andra ord, och han har alltjämt hämnd i sinnet eftersom Aquaman tog livet av hans farsa i ”ettan”.

Glitch i dräkten

Men inte nog med det. Mannen ägnar sig även åt fuffens med en mineral som påskyndar världens klimatkatastrofer med massor av år när den förbränns. Nyhetskanalerna basunerar redan ut allt elände som den förorsakar. Mantas motiv påstås vara att han behöver göra detta för att fixa till en glitch i sin Manta-dräkt.

Om värdet av att samarbeta

Tala om miljöbov, och Arthur Curry alias Aquaman håller mycket riktigt ett mindre brandtal när Manta väl är oskadliggjord, i filmens upplösning till det mänskliga samfundet om värdet av att samarbeta för att undvika vidare katastrofer.

Knagglig väg mot försoning

Och på tal om just det. Samarbete alltså. Det är väldigt lätt att uppskatta grundpremissen att Aquaman måste få ut odågan och tillika broder Orm ur sitt fängelse för att snabbt initiera ett samarbete med honom. Detta efter att han försökt störta sin bror från Atlantis tron i första filmen, dessutom.

Det blir en initialt knagglig väg på den imaginära vägen mot försoning, men för oss som tittar är den underhållande, och kanske går det till och med att lita på den där Orm.

Hävdar sig väl i brodersrollen

Som antyds här är med andra ord detta drama något i skymundan som ger Aquaman en hygglig grund att stå på bortom de överdådiga specialeffekterna. Att Jason Momoa är en cool Aquaman visste vi sedan tidigare, men alltid sevärde Patrick Wilson i brodersrollen hävdar sig väl mot ”Vattenmannen” Helt klart är det så.

print

Våra samarbetspartners